– Niektórzy jajka farmerskie meksykańską szakszuką – mówi Leszek Wodnicki. Potrawa rzeczywiście przypomina szakszukę, bo tu również wbijamy jajka do sosu na bazie pomidorów. Ja, wielka fanka szakszuki, po spróbowaniu huevos rancheros mogę powiedzieć tylko tyle, że takie śniadanie na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole.
Potrawa jest przyjemnie pikantna i rozgrzewająca, a dodatki – czyli śmietana i awokado, doskonale łagodzą ostrość papryczek. – Takie śniadanie wystarczy na cały dzień – śmieje się Robert Stachnik, który fotografował przygotowanie jajek farmerskich. Zdecydowanie polecamy, szczególnie teraz, w zimne dni, i zawsze wtedy, kiedy macie przed sobą pracowity i zabiegany dzień. Bo choć to danie bardzo sycące, to jednocześnie wcale nie czuliśmy się po nim ciężko.
Jak zrobić jajka po farmersku?
– Meksykanie dodają do tej potrawy naprawdę sporo ostrych papryczek. Wy potraktujcie chipotle bardziej jako przyprawę i po prostu dostosujcie ostrość potrawy do własnych preferencji – radzi Leszek Wodnicki. Jak sam mówi, jajka po farmersku to nie jest danie dietetyczne. – To m.in. za sprawą sporej ilości sera cheddar. Idealnie jeśli będzie to ser mild cheddar, który ma lekkosłodki smak – mówi. Jak podkreśla Leszek Wodnicki, kluczowe są tu także dodatki. – Nie pomijajcie ich. Śmietana jest obowiązkowa! Tak samo kolendra czy sok z limonki, my daliśmy jeszcze awokado i wszystko to razem daje naprawdę niesamowity efekt – zachwala kucharz.
Przepis: Jajka farmerskie czyli huevos rancheros
Sycące i rozgrzewające śniadanie rodem z Meksyku.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 4 jajka z wolnego wybiegu
- 80 g startego sera cheddar
- kwaśna śmietana 18 %
- awokado
- 2 tortille
- posiekana świeża kolendra
- limonka pocięta na ćwiartki
- Sos rancheros:
- 1 drobno posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1/2 drobno posiekanej czerwonej papryczki chilli
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżki papryczki chipotle w sosie adobo
- sól i pieprz do smaku
- olej
Sposób przygotowania
- Uszykuj składnikiW przepisie wykorzystaliśmy papryczki chipotle w sosie adobo z puszki. Ich ilość można modyfikować w zależności od tego, jak ostre dania lubisz.
- Przygotuj sos rancherosNa patelni podgrzej olej, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i papryczkę chili. Smaż ok. 3 minut. Następnie dodaj pomidory i papryczkę chipolte razem z sosem. Dopraw solą, pieprzem i wędzona papryką. Gotuj na małym ogniu, aż sos się zredukuje – około 20 minut.
- Dodaj jajkaKażde jajko wbij do osobnej miseczki – to ułatwi ich umieszczenie na patelni. W sosie zrób cztery wgłębienia i wlej w każde jajko.
- Poczekaj aż białko się zetnieJajka potrzebują chwili, aby białko się ścięło. Nie przykrywaj patelni pokrywką na tym etapie.
- Dodaj serPosyp wszystko cheddarem i przykryj patelnię na 3 minuty, żeby ser się roztopił.
- Przełóż jajka na talerzNa osobnej patelni podgrzej tortille, a jajka razem z sosem i serem przełóż na talerz.
- Zaserwuj danieDodaj łyżę śmietany, pokrojone w plasterki awokado i posyp jajka posiekaną kolendrą. Podawaj z ciepłymi tortillami i kawałkiem limonki.
Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.
Czytaj też:
To najlepszy makaron z dynią jaki jedliśmy. Przepis jest banalnie prostyCzytaj też:
Pomarszczone ziemniaczki wyglądają jak z ogniska. Jak zrobić papas arrugadas?