Śniadanie mocy, czyli jajka farmerskie. Nie czuliśmy głodu aż do obiadu

Śniadanie mocy, czyli jajka farmerskie. Nie czuliśmy głodu aż do obiadu

Dodano: 
Jajka farmerskie
Jajka farmerskie Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
Rozgrzewające i bardzo sycące. Takie są jajka farmerskie, czyli huevos rancheros. Przepis specjalnie dla „Wprost” przygotował kucharz Leszek Wodnicki. My próbowaliśmy i jedno wiemy na pewno: jajka w tej wersji to prawdziwe śniadanie mocy.

– Niektórzy jajka farmerskie meksykańską szakszuką – mówi Leszek Wodnicki. Potrawa rzeczywiście przypomina szakszukę, bo tu również wbijamy jajka do sosu na bazie pomidorów. Ja, wielka fanka szakszuki, po spróbowaniu huevos rancheros mogę powiedzieć tylko tyle, że takie śniadanie na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole.

Potrawa jest przyjemnie pikantna i rozgrzewająca, a dodatki – czyli śmietana i awokado, doskonale łagodzą ostrość papryczek. – Takie śniadanie wystarczy na cały dzień – śmieje się Robert Stachnik, który fotografował przygotowanie jajek farmerskich. Zdecydowanie polecamy, szczególnie teraz, w zimne dni, i zawsze wtedy, kiedy macie przed sobą pracowity i zabiegany dzień. Bo choć to danie bardzo sycące, to jednocześnie wcale nie czuliśmy się po nim ciężko.

Jak zrobić jajka po farmersku?

– Meksykanie dodają do tej potrawy naprawdę sporo ostrych papryczek. Wy potraktujcie chipotle bardziej jako przyprawę i po prostu dostosujcie ostrość potrawy do własnych preferencji – radzi Leszek Wodnicki. Jak sam mówi, jajka po farmersku to nie jest danie dietetyczne. – To m.in. za sprawą sporej ilości sera cheddar. Idealnie jeśli będzie to ser mild cheddar, który ma lekkosłodki smak – mówi. Jak podkreśla Leszek Wodnicki, kluczowe są tu także dodatki. – Nie pomijajcie ich. Śmietana jest obowiązkowa! Tak samo kolendra czy sok z limonki, my daliśmy jeszcze awokado i wszystko to razem daje naprawdę niesamowity efekt – zachwala kucharz.

Przepis: Jajka farmerskie czyli huevos rancheros

Sycące i rozgrzewające śniadanie rodem z Meksyku.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 4 jajka z wolnego wybiegu
  • 80 g startego sera cheddar
  • kwaśna śmietana 18 %
  • awokado
  • 2 tortille
  • posiekana świeża kolendra
  • limonka pocięta na ćwiartki
  • Sos rancheros:
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 drobno posiekanej czerwonej papryczki chilli
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżki papryczki chipotle w sosie adobo
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składniki
    Uszykuj składniki
    W przepisie wykorzystaliśmy papryczki chipotle w sosie adobo z puszki. Ich ilość można modyfikować w zależności od tego, jak ostre dania lubisz.
  2. Przygotuj sos rancheros
    Przygotuj sos rancheros
    Na patelni podgrzej olej, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i papryczkę chili. Smaż ok. 3 minut. Następnie dodaj pomidory i papryczkę chipolte razem z sosem. Dopraw solą, pieprzem i wędzona papryką. Gotuj na małym ogniu, aż sos się zredukuje – około 20 minut.
  3. Dodaj jajka
    Dodaj jajka
    Każde jajko wbij do osobnej miseczki – to ułatwi ich umieszczenie na patelni. W sosie zrób cztery wgłębienia i wlej w każde jajko.
  4. Poczekaj aż białko się zetnie
    Poczekaj aż białko się zetnie
    Jajka potrzebują chwili, aby białko się ścięło. Nie przykrywaj patelni pokrywką na tym etapie.
  5. Dodaj ser
    Dodaj ser
    Posyp wszystko cheddarem i przykryj patelnię na 3 minuty, żeby ser się roztopił.
  6. Przełóż jajka na talerz
    Przełóż jajka na talerz
    Na osobnej patelni podgrzej tortille, a jajka razem z sosem i serem przełóż na talerz.
  7. Zaserwuj danie
    Zaserwuj danie
    Dodaj łyżę śmietany, pokrojone w plasterki awokado i posyp jajka posiekaną kolendrą. Podawaj z ciepłymi tortillami i kawałkiem limonki.

Jajka farmerskie

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.

Czytaj też:
To najlepszy makaron z dynią jaki jedliśmy. Przepis jest banalnie prosty
Czytaj też:
Pomarszczone ziemniaczki wyglądają jak z ogniska. Jak zrobić papas arrugadas?

Źródło: Odżywianie WPROST.pl