Tradycja smażenia jesiennych liści klonu w tempurze nazywana jest momiji tempura. Jej nazwa pochodzi od Momiji, japońskiej odmiany drzewa klonowego. Mimo że w Osace, gdzie przysmak jest najbardziej popularny, do przygotowania przekąski używa się liści klonu japońskiego, można go przyrządzić również w Polsce.
Czy można jeść liście klonu?
Klon jest rośliną leczniczą. W ziołolecznictwie znane są głównie wyciągi z jego kory, mające właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i moczopędne. Z kolei syrop klonowy, coraz bardziej znany również w Polsce, jest zdrowszym zamiennikiem cukru. Zawiera takie składniki jak fosfor, mangan, potas, wapń i magnez, dzięki czemu wspiera układ nerwowy i krwionośny. Okazuje się, że w kuchni można wykorzystać także liście i kwiaty klonu. Ja też spróbowałam.
Z jakich liści można przygotować przekąskę?
Aby mieć pewność, że liść nam nie zaszkodzi, najlepiej znaleźć liście klonu japońskiego (mają lekko czerwonawy kolor). Takie drzewo też rośnie w Polsce, choć nie jest oczywiście tak popularne jak klon jawor czy klon pospolity. Liście klonu zawierają dużo witaminy C, kwasy organiczne, minerały i garbniki. Jeśli decydujemy się, aby je zebrać, szukajmy liści z dala od zanieczyszczonych miejsc. Warto pamiętać, aby w celach kuchennych wykorzystywać wyłącznie świeżo zebrane liście, ponieważ te, które leżą długo, są zwiędłe lub wysuszone, mogą okazać się trujące.
Przepis: Przepis na liście klonu w tempurze
Liście klonu smażone w oleju to przekąska, którą zaskoczysz gości.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Japońska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
- 20 liści klonu
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka sezamu
- 2 szklanki lodowatej wody
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Zebranie liściZbierz liście klonu. Staraj się wybierać te najbardziej kształtne, średniej wielkości, bez przebarwień. Następnie umyj je delikatnie pod wodą i połóż na papierowym ręczniku, aby wyschły.
- Przygotowanie tempuryWymieszaj dwa rodzaje mąki (pszenną i kukurydzianą) z lodowatą wodą. Zrób to energicznymi ruchami, na chwilę przed smażeniem. Pod koniec mieszania dodaj cukier, sezam oraz sól. Ciasto powinno być średnio gęste i zimne. Jeśli nabierze temperatury pokojowej, trudno będzie usmażyć liście.
- Smażenie na patelniNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju (słonecznikowy lub rzepakowy) – smażenie odbywa się na głębokim tłuszczu. Gdy olej będzie mocno rozgrzany, zamaczaj liście w cieście i trzymając za ogonek smaż (z obu stron) aż ciasto nabierze złotego koloru i chrupkości. Jeśli masz wątpliwości, czy olej jest odpowiednio rozgrzany, wrzuć na tłuszcz odrobinę ciasta. Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię, będzie to znak, że możesz zacząć smażyć liście.
- Odsączanie z tłuszczuUsmażone liście wyjmuj z patelni, trzymając za ogonek i rozkładaj na ręczniku papierowym. Gdy wystygną, możesz je serwować z dżemem, syropem klonowym lub miodem.
Czytaj też:
Pokazał pyszne grzyby, których nikt nie zbiera. W części Polski jest ich zatrzęsienieCzytaj też:
Jak smakują kwiaty juki ogrodowej? Sprawdź, jak wykorzystać w kuchni jukę karolińską