Zrobiłam proste krakersy z czterech ziaren. To fit przekąska idealna

Zrobiłam proste krakersy z czterech ziaren. To fit przekąska idealna

Dodano: 
Krakersy z siemienia lnianego i innych ziaren
Krakersy z siemienia lnianego i innych ziaren Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
To tylko cztery szklanki różnych ziaren, woda i szczypta soli. Nic więcej nie trzeba, aby zrobić obłędnie chrupiące i zdrowe krakersy. Nazywam je po prostu krakersami z czterech ziaren.

Siemię lniane, sezam, ziarna słonecznika i pestki dyni – to bohaterowie tych wyjątkowych krakersów. Wyjątkowych, bo dla mnie to fit przekąska idealna. Są obłędnie chrupiące, dają poczucie sytości i nie muszę chyba już dopowiadać, że bardziej zdrowego składu wymyślić nie można. Jedna blacha krakersów wystarcza mi na ponad tydzień chrupania. Po krakersa z czterech ziaren zwykle sięgam wtedy, kiedy mam ochotę na coś słodkiego, choć one same nie mają w sobie grama cukru.

Jak zrobić domowe krakersy z czterech ziaren?

Najważniejszym składnikiem krakersów z czterech ziaren jest siemię lniane, ponieważ to ono sprawia, że krakersy pięknie się sklejają. Oprócz siemienia lnianego dodałam do swoich krakersów również sezam, pestki dyni i ziarna słonecznika. Dodałam też odrobinę maku i nasion chia, ale nie jest to konieczne. Można za to dowolny składnik oprócz siemienia lnianego zastąpić innymi ziarnami. Lubisz sezam? Szklankę ziaren z dyni zastąp np. czarnym sezamem. Możesz też do krakersów w tych proporcjach zamiast słonecznika, dyni lub sezamu dodać mak.

Twoja praca to tak naprawdę wymieszanie ziaren z gorącą wodą i po 30 minutach wyłożenie ich na blaszkę. Przed pieczeniem należy podzielić (pociąć na blaszce) masę na ulubionej wielkości krakersy (ja wykorzystuję do tego okrągły nóż do pizzy i kroję na kwadraty). Krakersy muszą się dobrze upiec i wysuszyć, wtedy będą idealnie chrupiące. Czas zależy od grubości, na jaką rozsmarujesz masę z ziarenek na blaszce – moje są zawsze dość grube i mają ok. 5-7 mm. Osobiście lubię, kiedy są nieco mocniej przypieczone.

RADA: Jeśli uznasz, że krakersy są jeszcze wilgotne w środku i chcesz je jeszcze dopiec – po prostu wstaw je do piekarnika na kolejne 10-15 minut. To nie biszkopt – możesz je śmiało wyjąć i ponownie włożyć do piekarnika.

Jak jeść krakersy z czterech ziaren?

Dla mnie to po prostu przekąska między posiłkami, czasem zaczynam od nich dzień (i jem krakersa z ziaren do porannej kawy), lubię je też zabierać na dłuższe spacery jako przegryzkę na drogę. Ale możesz te krakersy podawać z dodatkami: twarożkiem, serami, sosami, masłem orzechowym czy miodem. Świetnie smakuje posmarowane kremowym awokado ze szczyptą soli.

Przepis: Krakersy z czterech ziaren

Zdrowe krakersy z ziaren, które w łatwy sposób zrobisz w domu.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
20

Składniki

  • szklanka siemienia lnianego
  • szklanka nasion dyni
  • szklanka nasion słonecznika
  • szklanka sezamu
  • łyżeczka soli
  • 2 szklanki wody
  • opcjonalnie: łyżka maku, łyżka nasion chia

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj ziarna z wodąWymieszaj wszystkie ziarenka w jednej misce z solą i zalej dwoma szklankami gorącej wody. Wymieszaj dobrze i odstaw na pół godziny.
  2. Upiecz krakersyRozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Masę z ziarenek rozprowadź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nożem (najlepiej nożem do pizzy) podziel masę na równe kawałki (kwadraty lub prostokąty). Piecz 45 minut do godziny – krakersy powinny się zrumienić i być chrupkie. Ostudź je na kratce.

Czytaj też:
Przystawka mocy. Tylko trzy składniki i 15 minut. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”
Czytaj też:
Upiekłam słynne lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na cytrynowe popękane ciasteczka

Źródło: Odżywianie WPROST.pl