Świeży szpinak i orzeźwiająca w smaku cukinia, do tego słodkie buraki, wyrazisty ser i chrupiące orzeszki. Kiedy spróbowaliśmy – oboje (ja i Robert Stachnik, który robi zdjęcia podczas gotowania) nie mogliśmy wyjść z zachwytu. Taką sałatkę można jeść i jeść. Idealnie sprawdzi się na romantycznej kolacji we dwoje, ale możecie ją zrobić tylko dla siebie i zajadać się przy ulubionym serialu. – Taką sałatkę śmiało można podać jako główne danie – mówi Leszek Wodnicki.
Jak zrobić sałatkę z burakami i kozim serem?
– Buraki są teraz najsmaczniejsze i warto je w kuchni wykorzystywać. Do tej sałatki możecie sami upiec buraki, ale możecie też kupić buraki już ugotowane. Najważniejsze, aby je dobrze skarmelizować, czyli przesmażyć masło i potem dodać miód – mówi Leszek Wodnicki. Jak podkreśla Leszek Wodnicki, ważne jest przygotowanie cukinii. – Idealnie jeśli będzie marynowała się pół godziny, ale minimum to 20 minut – mówi. Kluczowe jest też uprażenie orzechów włoskich na suchej patelni. – Ten zabieg sprawia, że nie tylko lepiej smakują, ale są też przyjemnie chrupiące – mówi kucharz.
Przepis: Sałatka z burakami i kozim serem
Przepyszna sałatka podawana z grillowanym kozim serem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 3 gotowane lub pieczone buraki
- 1 cukinia mała
- 2 łyżki białego octu winnego
- 100 ml oliwy z oliwek
- małe opakowanie szpinaku baby
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 200 g roladka kozia pleśniowa
- 100 g miodu
- 50 g masła
- sól
- liście szczawiu do dekoracji
Sposób przygotowania
- Uszykuj składniki
- Zamarynuj cukinię
- Zrób dressing
- Przygotuj buraki, upraż orzechy
- Przygotuj ser
- Griluj ser
- Zaserwuj danie
Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.
Czytaj też:
Najlepsze pieczone ziemniaki z gzikiem. Byliśmy zaskoczeni tym, co kucharz zrobił podczas pieczeniaCzytaj też:
To najlepszy makaron z dynią jaki jedliśmy. Przepis jest banalnie prosty