Dietetyczka podaje przepis na odchudzone naleśniki. Zawierają obłędny farsz!

Dietetyczka podaje przepis na odchudzone naleśniki. Zawierają obłędny farsz!

Dodano: 
Odchudzone naleśniki
Odchudzone naleśniki Źródło:Archiwum prywatne
Naleśniki to jedno z ulubionych dań Polaków. Chętnie jemy je zarówno na śniadanie, kolację jak i na przekąskę. Dietetyczka Patrycja Pawelec proponuje sposób na odchudzone naleśniki, które będą idealnym urozmaiceniem zdrowej diety.

Kaloryczność i walory odżywcze naleśników uzależnione są od produktów, z których je przygotujemy i od sposobu ich smażenia. Tym razem mamy dla was przepis na pyszną, ale mniej kaloryczną wersję tego dania.

Przepis: Obłędnie pyszne odchudzone naleśniki

To sprawdzony przepis na pyszne i zdrowe danie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 szklanki mleka
  • 2,5 łyżki mąki żytniej typ 750
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 0,5 opakowania skyru waniliowego
  • 0,5 banana

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie i mieszanie składnikówMleko, wodę gazowaną, jajko i olej rzepakowy, rozprowadzamy rózgą. Dodajemy szczyptę soli. Dodajemy po jednej łyżce mąki za każdym razem mieszając.
  2. Smażenie naleśnikówNaleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
  3. Dekorowanie naleśnikówNaleśniki smarujemy skyrem i układamy na nich pokrojonego banana.

W czym tkwi sekret odchudzonych naleśników

Sekret naleśników ze skyrem i bananem również tkwi w doborze produktów oraz w użyciu podczas smażenia bardzo małej ilości tłuszczu. Dietetyczka Patrycja Pawelec do przygotowania dania wykorzystuje mąkę żytnią typu 750, bardzo pożywną i zdrową. Do smażenia używa niewielkiej ilości (zaledwie 2 łyżeczek) oleju rzepakowego.

„Dzięki odpowiedniemu doborowi składników, naleśniki wychodzą bardzo pożywne, czyli można się nimi najeść. Są niskokaloryczne – jedna sztuka to zaledwie 140 kcal. A przy tym są smaczne i zawierają sporo błonnika, który pobudza metabolizm do pracy”– mówi Patrycja Pawelec.

Wartości odżywcze odchudzonych naleśników

  • Kaloryczność całej porcji: 421 kcal
  • Białko: 20,3 g
  • Tłuszcz: 13,4 g
  • Węglowodany: 56,4 g
  • Błonnik: 3,4 g.

Z czym podać naleśniki?

Naleśniki można zjeść bez niczego, ale można wykorzystać sposób dietetyczki i posmarować je skyrem (jogurtem typu irlandzkiego, bogatym w pełnowartościowe białko), a na nim ułożyć plastry banana. Dzięki temu dostarczymy organizmowi niezbędnego błonnika, co jest ważne zwłaszcza dla osób po treningu lub przed ważnym zadaniem wymagającym koncentracji. Skyr również pobudzi układ trawienny do pracy, a banan doda energii i zaspokoi apetyt na dłużej.

Czytaj też:
Czy można jeść jogurt na diecie odchudzającej? Dietetyczka dała konkretną odpowiedź
Czytaj też:
Naleśniki bez mąki. Dla osób uczulonych na gluten i nie tylko