Śledzie na Boże Narodzenie. Podajcie je z jabłkami, burakami i śmietaną

Śledzie na Boże Narodzenie. Podajcie je z jabłkami, burakami i śmietaną

Dodano: 
Śledzie z sałatką jabłkowo-cebulową
Śledzie z sałatką jabłkowo-cebulową Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
Śledzie na Boże Narodzenie? Te z przepisu kucharza Leszka Wodnickiego smakują bardzo klasycznie, a jednocześnie zaskakują dodatkami. Można je podać na wiele sposobów, ale ten zaproponowany przez kucharza, jest wręcz stworzony na świąteczny stół.

– Możecie te śledzie podać tak, jak ja dziś zaproponowałem, bo w tej wersji wyglądają naprawdę pięknie. Ale możecie też pokroić samego śledzia na mniejsze kawałki, albo wręcz wymieszać kawałki śledzia z sałatką jabłkową. Tak naprawdę mamy tu wiele możliwości, a tę wersję podania po prostu potraktujcie jako inspirację – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na śledzie specjalnie dla „Wprost”.

A my możemy dodać od siebie, że śledzie w tym wydaniu smakują po prostu doskonale (dodatek wasabi nas przyjemnie zaskoczył), a matiasy podane w całości na sałatce jabłkowej, udekorowane ziołami i marynowaną rzodkwią, wyglądają niczym restauracyjne danie.

Jak zrobić śledzie z jabłkami i puree z buraka?

Naszym zdaniem to idealne śledzie na Boże Narodzenie. Zadowolą tych, którzy szukają tradycyjnych potraw, jak i tych, którzy chcą je nieco podrasować i podkręcić. – Wykorzystaliśmy tu matiasy holenderskie, po łacinie to Clupea harengus i warto szukać dokładnie takich. Popularne holenderskie matiasy to nic innego jak młode śledzie poławiane wiosną i wczesnym latem, przekąska najbardziej znana jest w takich krajach jak Niderlandy, Niemcy czy Norwegia – tłumaczy Wodnicki. Sekretem dania są dodatki i sam sposób ich podania. Całość, choć wygląda bardzo ekskluzywnie, zrobicie dosłownie w pół godziny.

Przepis: Świąteczne śledzie z jabłkiem i burakami

Przepis Leszka Wodnickiego – śledzie idealne na Boże Narodzenie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 4 śledzie matiasy holenderskie
  • 1 zielone jabłko
  • 1 biała cebula
  • 50 ml oleju z pestek winogron
  • pasta wasabi
  • czarny pieprz, sól
  • 2 ugotowane buraki
  • zakwas buraczany
  • sok z cytryny
  • kawałek białej rzodkwi
  • 75 g cukru
  • 75 g białego octu winnego
  • 50 g wody
  • 50 g soku z buraka
  • olej smakowy (np. koperkowy)
  • 50 g creme fraiche lub gęstej śmietany
  • zioła do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składniki i zamarynuj rzodkiew
    Uszykuj składniki i zamarynuj rzodkiew
    Uszykuj składniki, w tym zamarynowaną wcześniej rzodkiew. Aby zrobić marynatę, zagotuj ocet z wodą i sokiem z z buraka. Ostudź płyn i włóż do marynaty cienko pokrojoną na mandolinie rzodkiew.
  2. Zrób puree z buraków
    Zrób puree z buraków
    Buraki zmiksuj z zakwasem na puree. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  3. Zrób sałatkę z jabłek
    Zrób sałatkę z jabłek
    Cebulę i jabłka pokrój w drobną kostkę. Dodaj odrobinę pasty wasabi i 2 łyżki oleju. Wymieszaj i dopraw pieprzem.
  4. Ułóż danie na talerzu
    Ułóż danie na talerzu
    Nałóż na talerz sałatkę, na niej połóż śledzia. Śmietanę (lub creme fraiche) oraz puree z buraka wyciśnij na kształt stożków.
  5. Podaj danie
    Podaj danie
    Udekoruj danie marynowaną rzodkwią oraz ziołami (na zdjęciu koperek oraz mikroliście nasturcji).

Śledzie z sałatką jabłkowo-cebulową

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.

Czytaj też:
Nie macie pomysłu na kaki? To proste danie nas zachwyciło
Czytaj też:
Najlepsze pieczone ziemniaki z gzikiem. Byliśmy zaskoczeni tym, co kucharz zrobił podczas pieczenia

Źródło: Odżywianie WPROST.pl