– Możecie te śledzie podać tak, jak ja dziś zaproponowałem, bo w tej wersji wyglądają naprawdę pięknie. Ale możecie też pokroić samego śledzia na mniejsze kawałki, albo wręcz wymieszać kawałki śledzia z sałatką jabłkową. Tak naprawdę mamy tu wiele możliwości, a tę wersję podania po prostu potraktujcie jako inspirację – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na śledzie specjalnie dla „Wprost”.
A my możemy dodać od siebie, że śledzie w tym wydaniu smakują po prostu doskonale (dodatek wasabi nas przyjemnie zaskoczył), a matiasy podane w całości na sałatce jabłkowej, udekorowane ziołami i marynowaną rzodkwią, wyglądają niczym restauracyjne danie.
Jak zrobić śledzie z jabłkami i puree z buraka?
Naszym zdaniem to idealne śledzie na Boże Narodzenie. Zadowolą tych, którzy szukają tradycyjnych potraw, jak i tych, którzy chcą je nieco podrasować i podkręcić. – Wykorzystaliśmy tu matiasy holenderskie, po łacinie to Clupea harengus i warto szukać dokładnie takich. Popularne holenderskie matiasy to nic innego jak młode śledzie poławiane wiosną i wczesnym latem, przekąska najbardziej znana jest w takich krajach jak Niderlandy, Niemcy czy Norwegia – tłumaczy Wodnicki. Sekretem dania są dodatki i sam sposób ich podania. Całość, choć wygląda bardzo ekskluzywnie, zrobicie dosłownie w pół godziny.
Przepis: Świąteczne śledzie z jabłkiem i burakami
Przepis Leszka Wodnickiego – śledzie idealne na Boże Narodzenie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 4 śledzie matiasy holenderskie
- 1 zielone jabłko
- 1 biała cebula
- 50 ml oleju z pestek winogron
- pasta wasabi
- czarny pieprz, sól
- 2 ugotowane buraki
- zakwas buraczany
- sok z cytryny
- kawałek białej rzodkwi
- 75 g cukru
- 75 g białego octu winnego
- 50 g wody
- 50 g soku z buraka
- olej smakowy (np. koperkowy)
- 50 g creme fraiche lub gęstej śmietany
- zioła do dekoracji
Sposób przygotowania
- Uszykuj składniki i zamarynuj rzodkiewUszykuj składniki, w tym zamarynowaną wcześniej rzodkiew. Aby zrobić marynatę, zagotuj ocet z wodą i sokiem z z buraka. Ostudź płyn i włóż do marynaty cienko pokrojoną na mandolinie rzodkiew.
- Zrób puree z burakówBuraki zmiksuj z zakwasem na puree. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Zrób sałatkę z jabłekCebulę i jabłka pokrój w drobną kostkę. Dodaj odrobinę pasty wasabi i 2 łyżki oleju. Wymieszaj i dopraw pieprzem.
- Ułóż danie na talerzuNałóż na talerz sałatkę, na niej połóż śledzia. Śmietanę (lub creme fraiche) oraz puree z buraka wyciśnij na kształt stożków.
- Podaj danieUdekoruj danie marynowaną rzodkwią oraz ziołami (na zdjęciu koperek oraz mikroliście nasturcji).
Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.
Czytaj też:
Nie macie pomysłu na kaki? To proste danie nas zachwyciłoCzytaj też:
Najlepsze pieczone ziemniaki z gzikiem. Byliśmy zaskoczeni tym, co kucharz zrobił podczas pieczenia