Przepis na piernik na ostatnią chwilę. Zrobiłam go w godzinę – rozpływał się w ustach, a wszyscy prosili o dokładkę

Przepis na piernik na ostatnią chwilę. Zrobiłam go w godzinę – rozpływał się w ustach, a wszyscy prosili o dokładkę

Dodano: 1
Piernik
Piernik Źródło: Pexels
Szukasz przepisu na idealny piernik, który można przygotować w błyskawicznym tempie? Ta propozycja jest dla ciebie. Sprawdziłam osobiście – upieczenie piernika last minute naprawdę jest możliwe!

Piernik to jedno z ulubionych świątecznych ciast. Miłośnicy słodkości przygotowują je z odpowiednim zapasem czasowym, aby ich ulubiony smakołyk zdążył dojrzeć. Jednak dla tych osób, które zostawiły pieczenie na ostatnią chwilę mam dobrą wiadomość – pyszny piernik można przygotować w godzinę. Jak to zrobić?

Idealny piernik last minute – jak go zrobić?

Aby piernik był idealny, powinien być puszysty, słodki, aromatyczny i wilgotny. Aby połączyć te trzy cechy, trzeba odpowiednio dobrać składniki. Za sekret pysznego ciasta piernikowego odpowiadają też przyprawy. Ja najchętniej dodaję cynamon, imbir, kardamon i goździki. Zwykle kupuję mieszankę tych przypraw, ale zwracam uwagę, aby nie zawierała dodatkowego cukru. W niektórych miksach znajdziemy również gałkę muszkatołowa, anyż czy kolendrę. Warto też zwrócić uwagę na bakalie, które dodajemy do piernika. Ja najchętniej wybieram orzechy włoskie, kandyzowaną skórę pomarańczową oraz migdały, ale oczywiście tutaj mamy dowolność, w zależności od upodobań. I wreszcie powidła – moim zdaniem w pierniku najlepiej smakują te śliwkowe.

Przepis: Piernik - idealnie puszysty i wilgotny

Idealny przepis na piernik dla zabieganych łasuchów.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g mąki (najlepiej wymieszać mąkę pszenną z żytnią)
  • 150 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka kefiru
  • 150 g miodu
  • 3 jaja
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 250 g bakalii (np. suszonych śliwek, skórki pomarańczowej, migdałów, orzechów)

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masła z miodemMasło rozpuść w rondelku i połącz je z miodem, a następnie ostudź.
  2. Dodawanie bakaliiTeraz czas na siekanie bakalii. Wybierz swoje ulubione, a następnie dokładnie je posiekaj i oprósz łyżką mąki.
  3. Ubijanie jajekKolejny krok to ubijanie jajek z cukrem. Zrób to powoli i dokładnie. Pod koniec ubijania dodaj przygotowany wcześniej miód z masłem i wszystko utrzyj.
  4. Dodawanie pozostałych składnikówGdy masa będzie gotowa, dodaj do niej sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika (możesz przygotować ją samodzielnie), kakao, 3 łyżki powideł śliwkowych, a  także kefir. Całość delikatnie wymieszaj. Masę umieść w keksówce.
  5. Pieczenie ciastaCiasto umieść w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Piecz 50 minut. Po tym czasie umieść suchy patyczek w cieście i sprawdź, czy jest suchy. Jeśli jest mokry, wydłuż czas pieczenia o 10 minut. Ciasto możesz udekorować czekoladą.

Piernik doskonale smakuje z kawą z kardamonem, która skutecznie przyspiesza metabolizm. A w czasie świątecznego szaleństwa kulinarnego to bardzo ważne! Piernikowe ciasto można również podać z zimową herbatą, która będzie smakowała lepiej niż w restauracji.

Czytaj też:
Ciasta na Boże Narodzenie. Na liście przysmak, który zrobisz w 10 minut
Czytaj też:
Dodawaj goździki nie tylko do herbaty! Dzięki nim metabolizm przyspieszy jak rakieta