Placki ziemniaczane w tej wersji jadłam po raz pierwszy. Jeden dodatek, a robi efekt „wow”

Placki ziemniaczane w tej wersji jadłam po raz pierwszy. Jeden dodatek, a robi efekt „wow”

Dodano: 1
Placki ziemniaczane na talerzu
Placki ziemniaczane na talerzu Źródło: freepik/ autor: timolina
Gdy pierwszy raz spróbowałam placków ziemniaczanych w tej wersji – całkowicie przepadłam. Nie sądziłam, że jeden dodatek może tak odmienić tę potrawę. Sprawdźcie, o jaki dokładnie produkt chodzi – jest tani i łatwo dostępny.

Placki ziemniaczane to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Nic dziwnego, że zyskało tylu miłośników. Klasyczna wersja, w której wykorzystuje się tarte ziemniaki i pokrojoną cebulkę, może się jednak szybko znudzić. Mamy więc dla was przepis, który zachwyci kubki smakowe nawet najbardziej wymagających fanów placków ziemniaczanych. Jeśli z kolei chcecie znacznie ułatwić sobie pracę – koniecznie skorzystajcie ze sprytnego patentu i przygotujcie placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Możecie też przyrządzić placki ziemniaczane bez piekarnika i patelni. Koniecznie spróbujcie też placków ziemniaczanych z sycącym dodatkiem.

Nietypowy dodatek do placków ziemniaczanych

Do przygotowania placków ziemniaczanych w najbardziej klasycznej wersji będziecie potrzebować oczywiście startych na tarce ziemniaków, ale też cebuli, mąki i jajek. Żeby nieco urozmaicić smak tej potrawy – dorzućcie do niej jeszcze jeden istotny składnik. Chodzi o tartą marchewkę – to właśnie to warzywo sprawi, że wasza potrawa będzie jeszcze smaczniejsza. W ten sposób nabierze delikatnej słodyczy, która idealnie będzie komponować się z pozostałymi składnikami.

Dodatkowo dzięki temu składnikowi placki ziemniaczane zyskają pięknego, rumianego koloru i będą naprawdę doskonale prezentować się na talerzu. Żeby całość smakowała jeszcze lepiej – możecie dodać też natkę pietruszki, koperek i szczypiorek. Właśnie taką wersję przygotowuje popularny kucharz Tomasz Strzelczyk. Wy również spróbujcie zrobić w swoich kuchniach tę nieco urozmaiconą wersję placków ziemniaczanych.

Przepis: Placki ziemniaczane z marchewką

Gwarantujemy, że pokochacie te niestandardowe placki ziemniaczane. Są pyszne i doskonale prezentują się na talerzu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • pęczek koperku, szczypiorku i natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Obierzcie warzywaNajpierw obierzcie ziemniaki i marchew, a następnie zetrzyjcie je na tarce o dużych oczkach. Później posólcie warzywa i odstawcie na kilka minut, by puściły sok. Obierzcie i drobno posiekajcie cebulkę i czosnek oraz całą zieleninę, czyli szczypiorek, natkę pietruszki oraz koperek.
  2. Wymieszajcie ze sobą wszystkie składnikiWarzywa odciśnijcie z soku, a później wymieszajcie je z pokrojonymi dodatkami. Dodajcie również mąkę oraz jajka. Całość dokładnie wymieszajcie.
  3. Usmażcie placki ziemniaczaneGotową masę wyłóżcie na rozgrzany olej na patelni i smażcie z obu stron na rumiany kolor. Gdy placki będą już gotowe – wyłóżcie je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Placki ziemniaczane z innymi dodatkami

Placki ziemniaczane są wyjątkowo wszechstronne – można je podawać jako główne danie lub jako dodatek do dań mięsnych czy innych potraw. Jeśli macie ochotę na jeszcze więcej kuchennych eksperymentów – koniecznie spróbujcie zrobić placki ziemniaczane z następującymi składnikami:

  • Czosnek – świeży lub granulowany czosnek nada cudownego i wyrazistego smaku plackom.
  • Świeże zioła – dodanie świeżych ziół, takich jak natka pietruszki, koperek czy szczypiorek sprawi, że placki nabiorą jeszcze więcej świetnego smaku, ale też ich zapach będzie roznosić się po całej kuchni podczas smażenia.
  • Warzywa – możecie dodać do masy placków ziemniaczanych startą cukinię lub dynię, aby wzbogacić ich zawartość o więcej witamin, ale też nadać im wyjątkowego smaku.
  • Ser – posiekany lub starty ser (na przykład cheddar, żółty ser) nada plackom ziemniaczanym świetnego smaku i lekko kremowej konsystencji, dzięki czemu będą dosłownie rozpływać się w ustach.
  • Pikantne przyprawy – dodanie przypraw takich jak papryka czy chili sprawi, że placki ziemniaczane nabiorą nieco pikantnego smaku, co idealnie sprawdzi się wśród sympatyków pikanterii.

Placki ziemniaczane możecie podawać z kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym, ale genialnie będą smakować również z sosami mięsnymi czy sosem pieczarkowym.

Czytaj też:
Placki ziemniaczane z tym lubianym dodatkiem sycą jeszcze bardziej. Mój mąż oszalał na ich punkcie
Czytaj też:
Fit placki ziemniaczane to hit. Te pyszności możecie jeść nawet podczas odchudzania

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl