Przestałam kupować mozzarellę, robię ją sama z 2 składników. Smakuje nieziemsko, a ja oszczędzam

Przestałam kupować mozzarellę, robię ją sama z 2 składników. Smakuje nieziemsko, a ja oszczędzam

Dodano: 
Ser mozzarella
Ser mozzarella Źródło:freepik/ autor: Freepik
Mozzarella jest uwielbiana przez smakoszy ze względu na swój mleczny smak i ciekawą konsystencję. Wcale nie musicie kupować jej w sklepie. Ja niedawno zaczęłam robić ją samodzielnie w domu i jest o niebo smaczniejsza.

Ser mozzarella można wykorzystać do przygotowania bardzo wielu potraw – jest powszechnie używany jako składnik pizzy, ale nie tylko. Doskonale pasuje do różnego rodzaju sałatek, między innymi Caprese. Sprawdzi się idealnie też w niektórych zupach – dodatek mozzarelli nada im kremowej konsystencji. Mozzarella może też być podawana jako samodzielna przekąska. Pomysłów na jej wykorzystanie jest naprawdę cały wachlarz.

Jak zrobić domową mozzarellę? Ekspresowy przepis

Większość z nas wybiera mozzarellę ze sklepowej półki, a część osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że bez trudu można przygotować ją samodzielnie w domu. Ten popularny, włoski ser zrobicie zaledwie z dwóch głównych składników. Będziecie potrzebować tłustego mleka i octu spirytusowego. Wcześniej musicie jednak zaopatrzyć się również w termometr kuchenny do żywności (w sklepach internetowych można go kupić nawet za kilkanaście złotych).

Przepis: Domowa mozzarella

Zrobienie domowej mozzarelli wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Koniecznie spróbujcie sami.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 łyżka soli
  • 2 litry świeżego i tłustego mleka
  • 5 łyżek octu spirytusowego 10%

Sposób przygotowania

  1. Podgrzejcie mleko z octemPierwszym krokiem jest przelanie świeżego i tłustego mleka do garnka. Następnie włóżcie do środka termometr kuchenny i podgrzewajcie, aż będzie miało temperaturę 46 stopni Celsjusza. Później wlejcie ocet spirytusowy i dokładnie wymieszajcie całość. Taki płyn podgrzewajcie do momentu, aż zaczną powstawać grudki.
  2. Uformujcie kulkęOdsączcie serwatkę od sera (ale nie wylewajcie płynu) – użyjcie do tego sitka. Nadmiar płynu odciśnijcie też drewnianą łyżką. Później uformujcie kulkę (cały czas odciskajcie również nadmiar wody).
  3. Podgrzejcie serwatkęTaką serową kulkę przełóżcie do miski, a odlaną serwatkę podgrzejcie do temperatury 70 stopni Celsjusza. Dodajcie do niej łyżkę soli. Serową kulkę zalejcie ciepłą serwatką. Namaczajcie ją przez chwilę, a później wyjmijcie i odciśnijcie nadmiar serwatki. Tak uformowaną kulkę wrzućcie do zimnej wody. Wyjmijcie ją po chwili – domowa mozzarella jest już gotowa.

Jak podawać domową mozzarellę?

Żeby wydobyć jak najbardziej delikatną konsystencję z mozzarelli – warto kilka chwil przed podaniem wyjąć ją z lodówki. Pomoże to w uwydatnieniu jej smaku i tekstury. Ogrzana w temperaturze pokojowej będzie smakować znacznie lepiej, ale stanie się też bardziej ciągnąca, co dla wielu jest jednym z największych atutów tego sera.

Mozzarella doskonale smakuje podawana „solo”, ale też z innymi składnikami. Idealnie pasuje do gorących potraw, ponieważ wtedy staje się jeszcze bardziej miękka i ciągnąca (nie rozpływa się, ale tworzy ciągnącą polewę). Możecie podać ją między innymi z chrupiącym i gorącym pieczywem – na przykład lekko przypieczoną bagietką.

Z czym jeść ser mozzarella?

Delikatny smak mozzarelli sprawia, że doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Możecie przygotować z niej dużo pysznych dań. Najpopularniejszym, a zarazem najprostszym sposobem jest podanie jej razem z pomidorami oraz listkami bazylii. Plastry pomidorów należy ułożyć na półmisku na przemian z plastrami mozzarelli. Na każdym plasterku sera połóżcie listek bazylii, a całość doprawcie solą, pieprzem i polejcie odrobiną oliwy. Możecie również przygotować zapiekankę z pomidorami i mozzarellą.

Mozzarella doskonale komponuje się także z różnymi składnikami kanapek. Można ją dodawać do kanapek z pomidorami, rukolą, pesto, awokado czy szynką. Świetnie smakuje również z makaronami i różnego rodzaju zapiekankami. To tylko kilka pomysłów, ale możliwości zastosowania mozzarelli są praktycznie nieograniczone. Możecie eksperymentować, łącząc ją z różnymi składnikami, aby tworzyć unikalne i smaczne potrawy.

Czytaj też:
Pizza na diecie? To możliwe. Poznaj przepis na „odchudzoną” pizzę z tortilli
Czytaj też:
Mozzarella di bufala to wyjątkowy ser. Z jakiego jest mleka i jak go jeść?

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl