W tym roku nie nadzieję jajek pieczarkami. Mama pokazała mi lepszy farsz

W tym roku nie nadzieję jajek pieczarkami. Mama pokazała mi lepszy farsz

Dodano: 
Faszerowane jajka
Faszerowane jajka Źródło:freeskyline/ Getty Images
Jajka faszerowane pieczarkami są obowiązkowym punktem wielkanocnego menu w moim domu. W tym roku jednak złamię tę niepisaną tradycję i przygotuję je w zupełnie innej odsłonie. Wszystko za sprawą mamy, która pokazała mi przepis na nietypowe nadzienie do jajek. Skład farszu mocno mnie zaskoczył.

W mojej rodzinie nie brakuje fanów faszerowanych jajek. To szybka, prosta, a zarazem niezwykle pyszna przekąska. Nie wymaga też dużego nakładu pracy ze strony kucharza. Dlatego często gości na naszym stole, nie tylko przy okazji Świąt Wielkanocnych, ale też różnego rodzaju imprez. Jajka zwykle nadziewa się pieczarkami, ale ta klasyczna wersja może się znudzić. Dlatego poszłam za radą mamy i w tym roku przygotuję wielkanocną przekąskę z zupełnie innym farszem. Jego skład będzie dla was sporą niespodzianką.

Pomysł na faszerowane jajka z nietypowym nadzieniem

Jeśli tak jak ja lubicie eksperymentować w kuchni, rezygnujcie z typowego farszu do jajek na bazie pieczarek. Postawcie na bardziej niecodzienne nadzienie, czyli dynię w połączeniu ze szczyptą kurkumy. Takie „wypełnienie” wielkanocnej przekąski jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Oba jego składniki wywierają bardzo pozytywny wpływ na pracę całego organizmu. Dynia wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Obniża ciśnienie tętnicze i stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. W dodatku zapobiega dolegliwościom gastrycznym, na przykład zaparciom czy wzdęciom. Układ pokarmowy wspiera także kurkuma. Przyspiesza metabolizm, dzięki czemu spalanie kalorii następuje szybciej.

Przepis: Farsz do jajek z dynią i kurkumą

To nadzienie stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnych pieczarek. Jest pyszne i sycące, a w dodatku proste w przygotowaniu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
15

Składniki

  • 200 g purée z dyni
  • 8 jajek
  • 10 g masła
  • 20 g majonezu
  • 5 g kurkumy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie jajekUgotujcie jajka na twardo. Obierzcie je ze skorupki, przekrójcie na pół i wydrążcie z nich żółtka.
  2. Robienie farszuŻółtka wrzućcie do blendera razem z masłem, majonezem, purée z dyni i przyprawami. Zmiksujcie wszystko na gładką masę. Możecie dodać do niej też szczyptę curry (wedle uznania). Doprawcie całość solą i pieprzem.
  3. Podawanie jajekBiałka jajek nafaszerujcie przygotowanym nadzieniem. Całość możecie posypać kolorowym pieprzem.

Purée z dyni jako farsz do jajek

Jeśli nie macie pod ręką domowego purée z dyni, sięgnijcie po gotowy produkt. Kupicie go w sklepach spożywczych i hipermarketach (zarówno stacjonarnych, jak i internetowych). Zwracajcie jednak uwagę na skład upatrzonego towaru. Wybierajcie artykuły bez dodatku cukru, sztucznych barwników i konserwantów. Im krótsza lista składników, tym lepiej. Pamiętajcie też o jednej bardzo ważnej zasadzie – większe ilości danego komponentu w produkcie to wyższe miejsce w spisie.

Czytaj też:
Jak łatwo i szybko obrać jajko? Ten trik działa cuda, a ja niepotrzebnie męczyłam się przez lata
Czytaj też:
To najczęstszy błąd podczas gotowania jajek. Dopiero teściowa zwróciła mi na to uwagę

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl