Te placki ziemniaczane robię bez użycia tarki. Ten szwajcarski patent to oszczędność czasu i energii

Te placki ziemniaczane robię bez użycia tarki. Ten szwajcarski patent to oszczędność czasu i energii

Dodano: 
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane Źródło: peredniankina /Getty Images
Lubisz placki ziemniaczane, ale sama myśl o tarciu ziemniaków przyprawia cię o ból głowy? Szwajcarzy znaleźli na to sposób. Ich patent zyskał zwolenników na całym świecie. Jest prosty i szybki.

Placki ziemniaczane do proste i pyszne danie. Wymaga jednak od kucharza sporej dozy wysiłku. Trzeba się nieźle napocić, by zetrzeć ziemniaki na tarce (zwłaszcza gdy przyrządzamy obiad dla większej liczby domowników). Na szczęście ta znienawidzona przez wiele osób czynność nie jest nieodzownym etapem przygotowań. Można ją śmiało pominąć. Wystarczy wziąć przykład ze Szwajcarów. Mieszkańcy Berna i innych regionów kraju robią placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Ich receptura bazuje na 3 prostych i łatwo dostępnych składnikach.

Szwajcarski sposób na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Szwajcarzy robią placki z gotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę. Powstałą masę doprawiają solą i pieprzem, a następnie smażą na maśle klarowanym.

Przepis: Szwajcarskie placki ziemniaczane

Nie wymagają wiele racy i powstają tylko z trzech składników. Musicie ich spróbować.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Szwajcarska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówObierz i ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Następnie ugnieć lub przepuść przez praskę. Dopraw powstałą masę pieprzem, a całość wymieszaj.
  2. Smażenie plackówRozgrzej na patelni masło. Nakładaj na patelnię porcje masy ziemniaczanej i smaż do momentu zarumienienia z obu strony. Jeśli chcesz usmażyć jeden duży placek, wypełnij masą całą patelnię, a gdy zyska ona złoty kolor, przewróć placek na drugą stronę. Wykorzystaj do tego celu talerz. Przełóż na niego placek, a potem ponownie umieść na patelni. Smaż na złoty kolor.

Wykorzystanie warzyw, które zostały poddane wstępnej obróbce termicznej pozwala zaoszczędzić sporo czasu i energii na etapie przygotowań, ale pozbawia danie elementu chrupkości. Jeśli chcesz go zachować nie rezygnuj z fazy tarcia ziemniaków, ale wcześniej podgotuj je w wodzie. Dzięki zastosowaniu tego patentu upieczesz dwie pieczenie przy jednym ogniu – nie napracujesz się zbytnio, a placki będą chrupiące.

O czym pamiętać podczas robienia placków ziemniaczanych?

Klasyczne szwajcarskie placki ziemniaczane mają średnicę 18 centymetrów. Tak duże przysmaki trudno jednak usmażyć. Często trzeba je dopiekać w piekarniku, by upewnić się, że nie są surowe w środku. Dlatego lepiej nieco odejść od tradycji i serwować mniejsze placki. Warto smażyć je patelni z grubym dnem. Takie naczynie równomiernie się nagrzewa i długo utrzymuje odpowiednią temperaturę. Tłuszczu nie powinno być zbyt dużo. W przeciwnym razie placki będą gąbczaste i po prostu niesmaczne.

Z czym podawać szwajcarskie placki ziemniaczane?

Szwajcarskie placki ziemniaczane doskonale komponują się z wieloma różnymi dodatkami. Można je serwować ze skwarkami, szczypiorkiem lub jajkiem sadzonym. Jeśli szukasz czegoś bardziej wykwintnego, postaw na kawałki wędzonego łososia lub gulasz. A jeżeli Ci na stworzeniu lżejszej wersji dania, sięgnij po ulubiony sos domowej roboty, na przykład dip czosnkowy lub jogurtowy. Wszystko tak naprawdę zależy od twoich potrzeb oraz upodobań smakowych.

Czytaj też:
Placki ziemniaczane po białorusku smakują inaczej. Nie wiedziałam, że można je tak zrobić
Czytaj też:
Te placuszki to świetny pomysł na ekspresowy obiad. Zrobisz je z 3 prostych składników

Źródło: Odżywianie WPROST.pl