Dr hab. n. med. Tomasz Dzieciątkowski jest wirusologiem oraz mikrobiologiem. Wykłada na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Dzieli się swoją wiedzą nie tylko ze studentami. Aktywnie działa też w mediach społecznościowych. W postach wyjaśnia różne zagadnienia związane m.in. ze szczepieniami. Publikuje też różne przepisy na zdrowe i pożywne dania. Niedawno podzielił się recepturą na kremalı tavuk çorbasi, czyli turecki rosół. Zobacz, jak ją przyrządzić.
Jak zrobić sycącą i zdrową zupę na jesień?
Kremalı tavuk çorbasi to – jak pisze dr hab. n. med. Tomasz Dzieciątkowski – „rodzaj poczciwego rosołu, który zajmuje szczególne miejsce wśród tureckich przepisów na zupy”. Sama receptura jest dość prosta i przygotowanie dania z pewnością nie sprawi większych trudności, nawet mniej doświadczonym kucharzom.
Przepis: „Turecki rosół”
To idealna zupa na jesień. Wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjami.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Turecka
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- ćwiartka z kurczaka
- 1 litr bulionu z kurczaka
- 200 ml śmietany 12%
- szczypta soli
- szczypta białego pieprzu
- woda
Na zasmażkę:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówJedną dużą ćwiartkę z kurczaka umyj i włóż do garnka. Zalej mięso wodą. Powinno być jej tyle, by przykryła mięso. Całość zagotuj. Gdy mięso będzie już miękkie, pokrój je na mniejsze kawałki (po ostygnięciu).
- Robienie zasmażkiW drugim garnku rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, dodaj mąkę. Mieszaj energicznie, by składniki się połączyły i nie było w nich żadnych grudek.
- Przygotowywanie zupyKiedy zasmażka będzie gotowa, powoli dolej do niej bulion. Dodaj też przygotowane wcześniej kawałki kurczaka, a także sól i pieprz. Gotuj całość przez 7-8 minut na palniku o małej mocy. Następnie dolej do zupy śmietanę i zamieszaj całość. Trzymaj zupę na kuchence jeszcze przez 1-2 minuty. Następnie wyłącz palnik.
Wskazówka: Przed podaniem można posypać zupę posiekaną natką pietruszki lub odrobiną suszonej mięty.
Jak działa „turecki rosół”?
Dr hab. n. med. Tomasz Dzieciątkowski poleca „turecki rosół”, gdyż ma wiele cennych właściwości. Zapewnia uczucie sytości i stawia na nogi. Stanowi źródło składników odżywczych ważnych dla prawidłowego funkcjonowania różnych narządów. Zawiera łatwo przyswajalne białko, a także witaminy. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Wspiera mechanizmy obronne organizmu w walce z infekcjami. Jednocześnie przyspiesza jego regenerację. Dostarcza również antyoksydantów. Związki te neutralizują wolne rodniki, a tym samym zapobiegają uszkodzeniom komórek i spowalniają procesy starzenia. Zmniejszają też ryzyko rozwoju wielu chorób, na przykład miażdżycy, nadciśnienia tętniczego oraz schorzeń o podłożu nowotworowym. „W górskich regionach Anatolii zupa ta uważana jest za potrawę przyrządzaną dla rekonwalescentów, zwłaszcza w miesiącach zimowych” – zauważa wirusolog.
Inne zupy dobre na jesień
Jeśli szukasz przepisu na danie, które wzmocni twoją odporność, sięgnij po przepis na zupę dyniową. To prawdziwa pogromczyni infekcji. Wystarczy wzbogacić ją o kurkumę, czosnek i imbir. Te składniki wzmocnią jej działanie. Wykazują one bowiem silne działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Rozgrzewają i wspomagają proces oczyszczania organizmu z toksyn. Odgrywają ważną rolę w łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy.
Czytaj też:
Mój najlepszy koktajl na jesień. Wzmacnia odporność, dodaje energii i obłędnie smakujeCzytaj też:
Zupa z dyni według Ewy Wachowicz to hit. Jest pyszniejsza i zdrowsza dzięki sekretnemu dodatkowi