Dość często dopadają mnie różnego rodzaju infekcje. Dlatego tym razem postanowiłam przygotować się do sezonu jesiennego i wzmocnić swój organizm Nie chciałam jednak wydawać pieniędzy na multiwitaminy czy suplementy diety. Postanowiłam najpierw sięgnąć po naturalne metody i zajrzałam do sieci w poszukiwaniu wskazówek. Tam natrafiłam na post dietetyczki, który zainspirował mnie do stworzenia herbatki na odporność. Poznajcie przepis.
Jak zrobić herbatę na odporność?
Będzie potrzebować kilku prostych i łatwo dostępnych składników. Z pewnością macie te produkty w swojej kuchni i używacie ich na co dzień podczas przygotowywania posiłków. Chodzi między innymi o anyż, goździki, imbir, cynamon i kurkumę. Połączenie tych wszystkich przypraw w postaci naparu tworzy mieszankę o dużym prozdrowotnym potencjale. Co ważne, jak zauważa dyplomowana dietetyczka Zuzanna Nowak w jednym z wpisów w mediach społecznościowych, po ten napój mogą sięgać również osoby z insulinoopornością.
Przepis: Herbata na odporność
Napój świetnie smakuje i rozgrzewa.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 7-8 goździków
- 2 gwiazdki anyżu
- 3 cm świeżego imbiru (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
- 3 cm świeżej kukrumy (1/2 łyżeczki kurkumy
- herbata
Sposób przygotowania
- Szykowanie herbatyZaparzcie litr czarnej herbaty zgodnie z indywidualnymi upodobaniami. W razie potrzeby możecie ją przecedzić.
- Łączenie składnikówDo gotowej przestudzonej herbaty, wrzućcie przyprawy i wymieszajcie całość.
Wskazówka: Jeśli chcecie, możecie użyć innej herbaty niż czarna, na przykład smakowej. Pamiętajcie jednak, by sięgać po produkty bez dodatku sztucznych barwników, konserwantów i dużych ilości cukru. Im krótsza lista składników, tym lepiej.
Rada: Do herbaty możecie dodać również kawałki ulubionych owoców.
Jak działa herbatka na wzmocnienie odporności?
Przyprawy wykorzystane do przygotowania napoju wzmacniają naturalne mechanizmy obronne organizmu. Wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Hamują namnażanie się szkodliwych drobnoustrojów. Łagodzą stany zapalne tkanek. Wymiatają też z organizmu nadmiar wolnych rodników, które odpowiadają między innymi za osłabienie odporności. W dodatku wspomagają usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn z ustroju.
Jak podkreśla dietetyk Zuzanna Nowak, taka herbata pomaga również kontrolować stężenie glukozy we krwi. Przyprawy, takie jak na przykład cynamon czy kurkuma zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę i przyczyniają się do utrzymania zdrowia metabolicznego. Warto też nadmienić, że wskazany napój pomaga również w obniżeniu „złego cholesterolu” w organizmie, który jest jednym z głównych czynników zwiększających ryzyko wystąpienia wielu chorób, między innymi miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, zawału serca czy udaru mózgu.
Czytaj też:
Mój najlepszy koktajl na jesień. Wzmacnia odporność, dodaje energii i obłędnie smakujeCzytaj też:
Ten napar wzmacnia odporność i podkręca metabolizm. Piję go rano i wieczorem