Kawa z przepisu Anny Lewandowskiej rozgrzewa mnie w jesienne poranki. Sekret smaku tkwi w 5 przyprawach

Kawa z przepisu Anny Lewandowskiej rozgrzewa mnie w jesienne poranki. Sekret smaku tkwi w 5 przyprawach

Dodano: 
Kawa w filiżance
Kawa w filiżance Źródło: Freepik
Nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia niż ciepła kawa w ulubionym kubku. Spróbujcie przygotować ją z przepisu Anny Lewandowskiej, a z pewnością was zachwyci.

Kawa to ulubiony napój wielu Polaków, który dodaje energii z rana. Jej picie to też wspaniały rytuał, który pozwala nam się zrelaksować i cieszyć chwilą. Mleko i różnego rodzaju syropy to bardzo klasyczne dodatki do tego napoju. Warto nieco poeksperymentować, by przyrządzić naprawdę wyborną kawę, która wspaniale rozgrzeje w te jesienne poranki.

Jak zrobić kawę Anny Lewandowskiej? Przepis

Kawa według przepisu Anny Lewandowskiej to prawdziwa uczta dla zmysłów. Poprzez dodanie różnych przypraw można uzyskać prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. Trenerka dodaje do kawy imbir, cynamon, ale też kardamon. Dorzuca także goździkikakao – ważne jest, by było ono dobrej jakości, najlepiej 80-procentowe.

Przepis: Rozgrzewająca kawa

Kawa, zrobiona według tej receptury, będzie wspaniałym rozpoczęciem dnia

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 2 łyżeczki zmielonej, naturalnej kawy
  • szczypta kardamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka miodu (najlepiej rzepakowego lub wielokwiatowego)
  • 1,5 szklanki wody
  • łyżka kakao
  • szczypta imbiru

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie wodyNajpierw w garnuszku zagotujcie 1,5 szklanki wody.
  2. Dodanie składnikówDo zagotowanej wody dodajcie 2 łyżeczki kawy, cynamon, a następnie kardamon i imbir. Później dodajcie łyżkę kakao i gotujcie na małym ogniu około 5 minut. Na koniec, gdy kawa nieco ostygnie, dodajcie miód.

Właściwości rozgrzewającej kawy z dodatkami

Kawa z tymi dodatkami to nie tylko przyjemność, ale także sposób na dostarczenie organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Ważną przyprawą w kawie według receptury Anny Lewandowskiej jest imbir, który jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwbólowych. Z kolei cynamon ma działanie antyoksydacyjne, pomagające zwalczać wolne rodniki i spowalniać procesy starzenia się organizmu, korzystnie wpływa także na poziom cukru we krwi. Naturalnym antyoksydantem również są goździki. Kolejna przyprawa, czyli kardamon, jest znana jest ze swoich właściwości rozgrzewającychwspomagających trawienie.

Kakao jest źródłem wielu cennych składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo i cynk, które wspierają pracę serca, układu nerwowego i odpornościowego. Istotnym dodatkiem jest również miód. To naturalny słodzik, który ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, przez co wspiera odporność organizmu. Sprawdźcie też, jaką kawę pić, żeby nie przytyć, niektórych jej rodzajów trzeba unikać.

Czytaj też:
Biorę 3 składniki i robię z nich syrop na przeziębienie. Obłędnie smakuje i świetnie rozgrzewa
Czytaj też:
Moje ciasto ze śliwkami wzbogacam o ten kremowy składnik. Wypiek wychodzi zniewalająco smaczny

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl