Odkryłam skuteczny i tani sposób na kaszel. Potrzebujesz tylko 3 składników z kuchni

Odkryłam skuteczny i tani sposób na kaszel. Potrzebujesz tylko 3 składników z kuchni

Dodano: 
Dodaję liście laurowe nie tylko do zupy
Dodaję liście laurowe nie tylko do zupy Źródło: Pexels / Karolina Grabowska
Sezon jesienno-zimowy trwa w najlepsze i niesie za sobą wzmożone ryzyko infekcji. Gdy dopadają mnie pierwsze objawy przeziębienia czy grypy, sięgam po domowy syrop na kaszel. Robię go bez wysiłku z 3 prostych składników. Szybko odczuwam ulgę.

Liście laurowe są wykorzystywane głównie jako przyprawa lub środek odstraszający mole spożywcze. Ja znalazłam dla nich jeszcze jedno ciekawe zastosowanie. Niedawno odkryłam, że ten niepozorny składnik jest doskonałą „bazą” syropu na kaszel. Dzięki niemu mogę wspomóc swój organizm w walce z przeziębieniem i szybko uwolnić się od wielu przykrych dolegliwości. Przy okazji sporo oszczędzam. Zobacz, jak przyrządzić ten specyfik. Wbrew pozorom to bardzo proste.

Jak zrobić syrop z liści laurowych?

Aby przygotować specyfik, wystarczy w odpowiednich proporcjach połączyć liście laurowe z wodą i sokiem z cytryny. Jeśli chcesz, możesz dodać też trochę cukru, ale nie jest to bezwzględnie koniecznie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić ten zestaw również o inne składniki, na przykład szałwię czy rumianek. Dzięki nim w prosty sposób wzmocnisz działanie syropu.

Przepis: Syrop z liści laurowych

Wspomaga leczenie infekcji i przeziębienia.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
15

Składniki

  • 6 liści laurowych
  • 200 ml wody
  • sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie liści laurowychWrzuć liście laurowe do garnka i zalej wodą. Gotuj całość do momentu aż woda zacznie wrzeć. Potem wyłącz palnik i zaparzaj powstały napar pod  przykryciem przez 10 minut.
  2. Łączenie składnikówPoczekaj aż płyn wystygnie, dodaj sok z cytryny. Wymieszaj całość i przecedź syrop, Przelej go do odrębnego naczynia. Najlepiej małej butelki.

Rada: Syrop z liści laurowych należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamykanym naczyniu (nie dłużej niż 5-7 dni). Najlepiej przygotowywać mniejsze porcje i wykorzystywać je na bieżąco. Jeśli w okresie jesienno-zimowym chcecie też w inny sposób zabezpieczyć się przed infekcjami, możecie również przygotować niezwykle smaczny i aromatyczny napój na przeziębienie, który też cudownie was rozgrzeje:

Czytaj też:
Zamiast syropu z cebuli robię ten aromatyczny napój na przeziębienie. Kluczowy jest 1 składnik

Jak działa syrop z liści laurowych?

Syrop z liści laurowych działa antybakteryjnie. Zwalcza drobnoustroje i redukuje stany zapalne występujące w organizmie. Działa rozgrzewająco i napotnie, dzięki czemu ułatwia usuwanie toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Ułatwia odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w płucach. Łagodzi podrażnienia gardła i układu oddechowego. Zmniejsza też gorączkę.

Jak pić syrop z liści laurowych?

W okresie przeziębienia i grypy można pić syrop nawet 3-4 razy dziennie po jednej łyżeczce. Przeciwskazaniem do jego stosowania jest ciąża i karmienie piersią. Nie jest on również zalecany osobom z zaburzeniami krzepnięcia krwi oraz przewlekłymi chorobami w obrębie układu pokarmowego. W razie jakichkolwiek wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem. Trzeba też pamiętać, by nie lekceważyć objawów przeziębienia i grypy. Jeśli dolegliwości nie zmniejszają się lub nie ustępują, należy udać się na wizytę do specjalisty.

Czytaj też:
Kroję banana, rozgniatam i robię lek na kaszel. Ten syrop działa i świetnie smakuje
Czytaj też:
Popularny syrop na kaszel wycofany ze sprzedaży. Lek zagraża zdrowiu pacjentów

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl