Śniadanie to najważniejszy posiłek, a przygotowanie czegoś pysznego, pożywnego i szybkiego wcale nie musi być wyzwaniem. Na przykład jogurt naturalny z musli i owocami to błyskawiczny sposób na zdrowy początek dnia. Jajecznica z warzywami to też zawsze dobry wybór. Innym pomysłem jest owsianka z dodatkiem świeżych owoców, orzechów i miodu. Jeśli jednak znudziła się wam już ta potrawa – postawcie na ciekawszy sposób wykorzystania płatków owsianych i zróbcie pyszny omlet z ich dodatkiem.
Omlet z płatkami owsianymi to pomysł na pożywne śniadanie
Omlet z płatkami owsianymi to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnego omletu, idealna na pożywne śniadanie, ale też lekką kolacje. Dodatek płatków owsianych wzbogaca danie o błonnik pokarmowy, który wspomaga trawienie i dłużej utrzymuje uczucie sytości. Dzięki temu omlet staje się bardziej wartościowy pod względem odżywczym, dostarczając energii na cały poranek. Można go przygotować zarówno w wersji słodkiej, na przykład z dodatkiem banana, cynamonu i miodu, jak i wytrawnej – z warzywami, ziołami czy nawet odrobiną sera. Takie śniadanie to świetny wybór dla osób dbających o zdrową dietę.
Przepis: Omlet z płatkami owsianymi
Ten omlet jest pyszny i bardzo pożywny, a jego zrobienie zajmuje dosłownie chwilę
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 1057
Składniki
- 4 jajka
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Mieszanie składnikówNajpierw zblendujcie płatki owsiane. W misce wymieszajcie jajka, zblendowane płatki owsiane, proszek do pieczenia, miód i sól. Mieszajcie aż do uzyskania jednolitej masy.
- Smażenie omletuRozgrzejcie olej na patelni na średnim ogniu. Następnie wlejcie na nią przygotowaną masę. Smażcie omlet z jednej strony na średnim ogniu, aż zacznie się ładnie rumienić i będzie stabilny. To może zająć około 3-5 minut. Delikatnie przewróćcie omlet na drugą stronę za pomocą łopatki. Smażcie jeszcze przez 2-3 minuty, aż obie strony będą dobrze usmażone. Omlet podajcie z ulubionymi dodatkami.
Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Płatki owsiane to prawdziwy skarb dla zdrowia i doskonały wybór na pożywny posiłek. Poza tym, że są bogate w błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego, mają też więcej właściwości zdrowotnych. Dzięki zawartości beta-glukanów pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co z kolei wspiera zdrowie serca. Płatki owsiane dostarczają także węglowodanów złożonych, które zapewniają stopniowe uwalnianie energii – są więc idealnym wyborem na rozpoczęcie dnia. Są również źródłem witamin z grupy B, magnezu i żelaza, wspierających koncentrację i ogólne funkcjonowanie naszego organizmu. Co więcej, można je przygotować na wiele sposobów – na słodko z owocami, na słono z warzywami czy w formie zdrowych przekąsek, takich jak na przykład ciasteczka owsiane.
Czytaj też:
Śniadanie jeszcze lepsze niż osławiona owsianka. Wspiera odporność, poprawia pamięć i koncentracjęCzytaj też:
To najgorszy chleb, a najczęściej ląduje na talerzach Polaków. Dietetyk mówi, dlaczego lepiej go nie kupować