Ten jeden składnik zmieni twój omlet w zdrowotną bombę. Musisz spróbować tego sycącego śniadania

Ten jeden składnik zmieni twój omlet w zdrowotną bombę. Musisz spróbować tego sycącego śniadania

Dodano: 
Omlet na talerzu
Omlet na talerzu Źródło: freepik/ autor: Freepik
Szybkie śniadanie może być smaczne, sycące i proste w przygotowaniu. Klasyczny omlet zyska zupełnie nowy wymiar dzięki jednemu, nieoczywistemu dodatkowi. Sprawdźcie, co do niego dodać, by był jeszcze zdrowszy.

Śniadanie to najważniejszy posiłek, a przygotowanie czegoś pysznego, pożywnego i szybkiego wcale nie musi być wyzwaniem. Na przykład jogurt naturalny z musli i owocami to błyskawiczny sposób na zdrowy początek dnia. Jajecznica z warzywami to też zawsze dobry wybór. Innym pomysłem jest owsianka z dodatkiem świeżych owoców, orzechów i miodu. Jeśli jednak znudziła się wam już ta potrawa – postawcie na ciekawszy sposób wykorzystania płatków owsianych i zróbcie pyszny omlet z ich dodatkiem.

Omlet z płatkami owsianymi to pomysł na pożywne śniadanie

Omlet z płatkami owsianymi to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnego omletu, idealna na pożywne śniadanie, ale też lekką kolacje. Dodatek płatków owsianych wzbogaca danie o błonnik pokarmowy, który wspomaga trawienie i dłużej utrzymuje uczucie sytości. Dzięki temu omlet staje się bardziej wartościowy pod względem odżywczym, dostarczając energii na cały poranek. Można go przygotować zarówno w wersji słodkiej, na przykład z dodatkiem banana, cynamonu i miodu, jak i wytrawnej – z warzywami, ziołami czy nawet odrobiną sera. Takie śniadanie to świetny wybór dla osób dbających o zdrową dietę.

Przepis: Omlet z płatkami owsianymi

Ten omlet jest pyszny i bardzo pożywny, a jego zrobienie zajmuje dosłownie chwilę

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
1057

Składniki

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składnikówNajpierw zblendujcie płatki owsiane. W misce wymieszajcie jajka, zblendowane płatki owsiane, proszek do pieczenia, miód i sól. Mieszajcie aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Smażenie omletuRozgrzejcie olej na patelni na średnim ogniu. Następnie wlejcie na nią przygotowaną masę. Smażcie omlet z jednej strony na średnim ogniu, aż zacznie się ładnie rumienić i będzie stabilny. To może zająć około 3-5 minut. Delikatnie przewróćcie omlet na drugą stronę za pomocą łopatki. Smażcie jeszcze przez 2-3 minuty, aż obie strony będą dobrze usmażone. Omlet podajcie z ulubionymi dodatkami.

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Płatki owsiane to prawdziwy skarb dla zdrowia i doskonały wybór na pożywny posiłek. Poza tym, że są bogate w błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego, mają też więcej właściwości zdrowotnych. Dzięki zawartości beta-glukanów pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co z kolei wspiera zdrowie serca. Płatki owsiane dostarczają także węglowodanów złożonych, które zapewniają stopniowe uwalnianie energii – są więc idealnym wyborem na rozpoczęcie dnia. Są również źródłem witamin z grupy B, magnezu i żelaza, wspierających koncentrację i ogólne funkcjonowanie naszego organizmu. Co więcej, można je przygotować na wiele sposobów – na słodko z owocami, na słono z warzywami czy w formie zdrowych przekąsek, takich jak na przykład ciasteczka owsiane.

Czytaj też:
Śniadanie jeszcze lepsze niż osławiona owsianka. Wspiera odporność, poprawia pamięć i koncentrację
Czytaj też:
To najgorszy chleb, a najczęściej ląduje na talerzach Polaków. Dietetyk mówi, dlaczego lepiej go nie kupować

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl