Doktor Bartek Kulczyński to specjalista z zakresu dietetyki i technologii żywienia. Wykłada na uczelni, prowadzi prywatną praktykę i pisze artykuły publikowane w czasopismach o krajowym oraz międzynarodowym zasięgu. Chętnie dzieli się też swoją wiedzą w sieci. Nagrywa materiały, w których radzi jak zdrowo i mądrze się odżywiać. W jednym z ostatnich filmów udostępnionych w sieci zamieścił swój autorski przepis na najzdrowszą jajecznicę. Ten przysmak, jak sam przyznał, należy do jego ulubionych potraw, „jeśli chodzi o pomysł na szybkie śniadanie lub kolację”.
W czym tkwi sekret najzdrowszej jajecznicy?
Swoje prozdrowotne właściwości jajecznica zawdzięcza wyjątkowym dodatkom. Dietetyk dorzuca do jajek kilka prostych, ale cennych składników, które wywierają niezwykle pozytywny wpływ na organizm. Chodzi o następujące produkty:
- Cebulę i czosnek – warzywa zawierają wiele związków bioaktywnych, takich jak na przykład allicyna, kwercetyna, kwas ferulowy czy kwas galusowy. Wykazują one działanie przeciwzakrzepowe. Hamują proces powstawania blaszki miażdżycowej. Zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca i nadciśnienia tętniczego. Poza tym obniżają stężenie glukozy we krwi.
- Pomidory – są źródłem likopenu. To silny antyoksydant, który niweluje stany zapalne tkanek, spowalnia procesy starzenia, wzmacnia odporność i chroni przed wieloma różnymi problemami zdrowotnymi, między innymi chorobami układu sercowo-naczyniowego czy schorzeniami o podłożu nowotworowym.
- Kolendra – wspomaga funkcjonowanie wątroby i oczyszczanie organizmu z toksyn. Obniża ciśnienie krwi oraz poziom „złego cholesterolu” we krwi.
- Kmin rzymski – wspiera procesy trawienne i przeciwdziała dolegliwościom gastrycznym. Zmniejsza ryzyko występowania wzdęć, nudności, wymiotów, biegunek, zaparć czy bólów brzucha.
- Imbir i kurkuma – wzmacniają odporność i wspomagają organizm w walce z infekcjami. Wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz bakteriobójcze.
- Papryczka chili – ma w swoim składzie kapsaicynę, która zwiększa ilość ciepła produkowanego przez organizm. W efekcie przyspiesza spalanie kalorii i ułatwia zrzucanie nadprogramowych kilogramów.
- Garam masala – to mieszanka różnych przypraw. Łączy w sobie zalety wymienionych wcześniej produktów.
Jak zrobić najzdrowszą jajecznicę z przepisu dietetyka?
Przyrządzenie tego przysmaku jest banalnie proste. Wystarczy podsmażyć poszczególne składniki na patelni przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu. Ważne jest to, by nie trzymać jajecznicy zbyt długo na patelni. Jeśli będziesz zbyt długo zwlekać osiągniesz efekt odwrotny od zamierzonego i zrobisz najgorsze danie z jajek.
Przepis: Najzdrowsza jajecznica
Przepis na ten przysmak poleca znany dietetyk
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 239
Składniki
- 2 jajka
- pół cebuli
- pół pomidora
- 1 cm korzenia imbiru
- pół ząbka czosnku
- pół papryczki chili
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta garam masali
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia
- świeża kolendra do posypania
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPosiekaj cebulę i papryczkę chili (bez pestek). Pokrój pomidory. Zetrzyj czosnek i imbir na tarce
- Robienie jajecznicyRozgrzej tłuszcz na patelni. Zeszklij cebulę. Dorzuć czosnek, imbir i chili. Smaż całość rzez około pół minuty. Dodaj pomidora, kmin, kurkumę, kolendrę oraz garam masalę. Podsmażaj całość aż pomidor zmięknie. Na koniec dodaj jajka i smaż na niewielkim ogniu do momentu aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
- Podawanie jajecznicyGotową jajecznicę dopraw solą i pieprzem. Możesz ją też posypać świeżą kolendrą.
Rada: Jeśli chcesz możesz wykorzystać też inną zieleninę do dekoracji jajecznicy, na przykład natkę pietruszki.
Czytaj też:
Ekspert: na te suplementy szkoda pieniędzy. Niektóre mogą nawet zaszkodzić!Czytaj też:
Kopytka bez jajek wychodzą obłędne. Moja teściowa zamienia je 2 tanimi składnikami