Placki ziemniaczane można przygotować na wiele różnych sposobów. Ostatnio nieco zmodyfikowałam klasyczną recepturę na to danie. Wprowadzenie kilku prostych zmian przyniosło wiele nieoczekiwanych korzyści. Sprawiło, że przysmaki przestały tuczyć i zadziałały niczym turbodoładowanie dla jelit. Można po nie sięgać bez wyrzutów sumienia. To dobra propozycja dla osób, które dbają o linię lub chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy, a jednocześnie nie rezygnować z kulinarnych przyjemności. Sprawdź, na czym dokładnie polega sekret tych wyjątkowych placków.
Jak zrobić placki ziemniaczane, które nie tuczą?
Wbrew pozorom przygotowanie tych przysmaków jest bardzo proste i nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów. Rezygnuję z dodatku mąki do masy warzywnej Dorzucam do niej natomiast trzy inne, mniej popularne składniki – kurkumę, starty imbir oraz oliwę z oliwek. Dzięki temu obniżam kaloryczność placków i „podkręcam” przemianę materii. Co ważne, nie muszę używać tłuszczu podczas smażenia (ten znalazł się już w ziemniaczanym „cieście”). Wystarczy, że wykorzystam patelnię pokrytą nieprzywierającą powłoką.
Przepis: „Odchudzające” placki ziemniaczane
To dobra propozycja dla osób na diecie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 średnie jajka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 3 cm korzenia imbiru
- duża szczypta kurkumy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówObierz i zetrzyj ziemniaki na tarce. Wyłóż starte ziemniaki na drobne sitko i ustaw je na misce. Odciśnij warzywa. Poczekaj, aż sok spłynie do miski i oddzieli się skrobia. Usuń łupiny z cebuli czosnku. Obierz też imbir. Zetrzyj wszystkie trzy wymienione składniki na tarce o drobnych oczkach.
- Robienie masy ziemniaczanejJajka wybij do miseczki i roztrzep widelcem. Zlej sok odciśnięty z ziemniaków. Nie naruszaj skrobi, która pozostała w misce. Dodaj do niej starte wcześniej warzywa, roztrzepane jajka, oliwę z oliwek i przyprawy. Wymieszaj całość.
- Smażenie plackówRozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Nakładaj na nią niewielkie porcje masy ziemniaczanej i formuj placki. Smaż do zarumienienia z obu stron.
Jeśli chcesz stworzyć jeszcze bardziej dietetyczną wersję placków ziemniaczanych możesz upiec je w piekarniku. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie umieść na niej masę ziemniaczaną, uformowaną w małe, okrągłe placki. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz przez około pół godziny. Po piętnastu minutach przewróć ostrożnie placki na drugą stronę.
Jak placki ziemniaczane z kurkumą wspomagają odchudzanie?
Za „odchudzające właściwości” tych placków ziemniaczanych odpowiada dodatek kurkumy oraz imbiru. Te przyprawy wpływają na termogenezę. Pobudzają organizm do wytwarzania większych ilości ciepła. W efekcie ten zużywa więcej energii, co przekłada się na szybsze tempo przemiany materii. Warto wspomnieć, że przywołane składniki działają również przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Wzmacniają organizm i ułatwiają zwalczanie różnego rodzaju infekcji.
Czytaj też:
Prosta i szybka zapiekanka ziemniaczana. Wypróbuj genialny przepis od mojego szwagraCzytaj też:
Dietetyk: Nigdy nie jedz takich ziemniaków. Poważnie szkodzą zdrowiu