Zamiast szynki i sera na kanapki zrób tę pastę z 2 składników. Będzie gotowa błyskawicznie

Zamiast szynki i sera na kanapki zrób tę pastę z 2 składników. Będzie gotowa błyskawicznie

Dodano: 
Pasty kanapkowe
Pasty kanapkowe Źródło: Shutterstock
Masz w lodówce wędzonego łososia i nie wiesz, co z nim zrobić? Zamiast kolejnej nudnej kanapki z nim, zamień go w kremową pastę. Zobaczysz, że pokochasz ten ekspresowy przepis na smaczny dodatek do pieczywa.

Pasty kanapkowe to ciekawe i pyszne urozmaicenie codziennych śniadań i kolacji. Mogą stanowić zdrową alternatywę dla tradycyjnych dodatków, takich jak szynka czy ser. Najczęściej zawierają mało kalorii, a dużo wartości odżywczych – jednak wszystko zależy oczywiście od użytych składników. Pamiętaj, że to łatwy sposób na przemycenie warzyw i strączków do codziennej diety – wiele osób ma problem z ich regularnym spożywaniem.

Jak zrobić zdrową pastę z dwóch składników? Prosty przepis

Dietetyczka Dominika Hatala opublikowała przepis na pyszną i zdrową pastę kanapkową. Zrobisz ją z zaledwie dwóch składników – wystarczy połączyć wędzonego łososia z naturalnym, kremowym serkiem.

Przepis: Pasta z łososiem

Ta pasta smakuje naprawdę genialnie, musisz ją przygotować!

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
3 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
219 w każdej porcji

Składniki

  • 125 g łososia wędzonego na gorąco
  • 3 łyżki kremowego serka naturalnego

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składnikówRozgnieć łososia widelcem i wymieszaj z serkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz dodać też granulowany czosnek.

Przygotowanie tego dodatku do kanapek zajmuje dosłownie dwie minuty, a przepis świetnie sprawdzi się wtedy, gdy twoje poranki są zabiegane i nie masz zbyt dużo czasu. Możesz też dodać kilka kropli soku z cytryny, by jeszcze bardziej przełamać smak.

Dlaczego warto jeść łososia?

Łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb, dlatego dobrze jest go włączyć go do swojej diety. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają pracę serca i mózgu oraz pomagają obniżać poziom „złego” cholesterolu. Działa również korzystnie na kondycję układu nerwowego. To także źródło pełnowartościowego białka, witaminy D oraz witamin z grupy B. Jego regularne spożywanie wspiera odporność, poprawia kondycję skóry i zmniejsza stany zapalne. Koniecznie zobacz, na co zwracać uwagę przy zakupie łososia.

Inne pomysły na pasty kanapkowe

Pasty kanapkowe można przygotować na wiele smacznych sposobów. Możesz zrobić je zarówno w wersji warzywnej, jak i z dodatkiem jajek, ryb czy roślin strączkowych. Świetnym pomysłem jest klasyczna pasta jajeczna z majonezem i szczypiorkiem lub bardziej wyrazista wersja z dodatkiem musztardy i awokado. Warto spróbować też pasty z ciecierzycy i suszonych pomidorów albo z soczewicy z dodatkiem czosnku. Ciekawym rozwiązaniem jest także pasta z pieczonej papryki i fety. Dla fanów słodko-wytrawnych połączeń dobrym wyborem będzie pasta z dyni i koziego sera, z odrobiną miodu i posiekanych orzechów. Sprawdź też inne przepisy na pasty kanapkowe, które zrobisz w mniej niż 10 minut.

Czytaj też:
Dietetyk poleca ten olej. Polacy go nie znają, a fenomenalnie działa na mózg. Spróbuj!
Czytaj też:
Te miody Polacy jedzą najczęściej. Ekspert ostrzega: mają najmniej zdrowotnych właściwości

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl