Czy niedobór witaminy B12 występuje u osób, które jedzą mięso?

Czy niedobór witaminy B12 występuje u osób, które jedzą mięso?

Dodano: 
Produkty z dużą zawartością witaminy B12
Produkty z dużą zawartością witaminy B12 Źródło: Shutterstock
Niedobór witaminy B12 kojarzony jest przede wszystkim ze stosowaniem diety ubogiej w produkty zwierzęce lub całkowicie ich pozbawionej. Okazuje się jednak, że nie tylko stosowana dieta może powodować niedobór tej witaminy w organizmie.

Witamina B12 (kobalamina) to jedna z bardzo ważnych dla naszego zdrowia witamin, co ma związek z pełnionymi przez nią funkcjami. Niedobór witaminy B12 jest powszechny – najczęściej dotyczy wegan i wegetarian, w których diecie brak jest bogatych w tę witaminę pokarmów. Kobalamina niemal nie występuje w roślinnych produktach spożywczych – jej głównym źródłem są pokarmy pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza podroby.

Jakie funkcje pełni w organizmie witamina B12?

Witamina B12 to jedna z witamin, które biorą udział m.in. w procesach krwiotwórczych, a także syntezie DNA i przemianach energetycznych oraz przemianach metabolicznych. Mitem jest, że niedobór witaminy B12 dotyczy jedynie osób stosujących dietę bezmięsną, bo tak naprawdę, występuje także u „mięsożerców”.

Jak objawia się niedobór witaminy B12?

Jak podaje portal Healthlabs: Objawy są niecharakterystyczne, bo mogą obejmować szeroki zakres dolegliwości: od zmęczenia, bólu głowy, przez objawy depresyjne, zaburzenia pamięci i koncentracji aż po dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Specyficznym, choć późnym objawem niedoboru witaminy B12 jest niedokrwistość megaloblastyczna, czyli anemia spowodowana niedoborem witaminy B12 (i/lub folianów). W obrazie krwi są wtedy widoczne duże krwinki o nieprawidłowej strukturze. Za niedobór witaminy B12 uznaje się poziom poniżej 200 pg/ml, choć objawy mogą występować także u osób, u których poziom witaminy B12 jest w granicach normy.

Niedobór witaminy B12 może mieć związek z zaburzeniami jej wchłaniania

Stosowanie diety ubogiej w mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego to częsta, ale nie jedyna przyczyna niedoboru kobalaminy w organizmie. Niedobory witaminy B12 mogą być także skutkiem zaburzonego wchłaniania z przewodu pokarmowego, co może mieć związek z chorobą Leśniowskiego‑Crohna, celiakią, zapaleniem błony śluzowej żołądka wywołanej Helicobacter pylori czy zespołem przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO). Osoby cierpiące na te choroby powinny pamiętać o systematycznym sprawdzaniu poziomu witaminy B12 w organizmie.

Przeprowadzone badania dowiodły, że nawet u 20% osób w średnim i podeszłym wieku występują niedobory witaminy B12. Grupę badawczą stanowiły osoby po 60. roku życia z Wielkiej Brytanii i USA.

W grupie szczególnego ryzyka znajdują się także kobiety ciężarne i karmiące piersią, osoby nadużywające alkoholu oraz niektórych leków, a także osoby po zabiegach chirurgicznych w obrębie żołądka i jelit. Warto wiedzieć, że niedobór witaminy B12 u kobiety karmiącej piersią zwiększa ryzyko niedoboru kobalaminy u niemowlęcia karmionego wyłącznie w sposób naturalny. Brak odpowiedniego poziomu witaminy B12 w organizmie na początkowym etapie życia może skutkować m.in. zaburzeniami w funkcjonowaniu układu nerwowego.

Czytaj też:
Niedobór tej witaminy może doprowadzić do niedowładu kończyn
Czytaj też:
Chcesz wyglądać o 10 lat młodziej? Jedz te produkty!

Opracowała:
Źródło: Zdrowie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl