Kiedy myślimy o produktach, które najbardziej podwyższają nam poziom cholesterolu, najczęściej przychodzi nam na myśl ociekający tłuszczem hamburger lub inne fast foody smażone na głębokim tłuszczu – całkiem słusznie, bo od tego, w jaki sposób przygotowujemy jedzenie, zależy m.in. zawartość cholesterolu w 100 g produktu.
Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, jakie pożywienie może bezpośrednio wpływać na nasz poziom cholesterolu.
Choć w tym przypadku warto zwrócić uwagę na "dobry" i "zły" cholesterol, które mają odmienne działanie na nasz organizm, to jednak lista produktów, które mają go relatywnie najwięcej powinna nam zapaść w pamięć – zwłaszcza jeśli jesteśmy zagrożeni miażdżycą, nadciśnieniem czy nadwagą lub otyłością.
Które produkty spożywcze mają najwięcej cholesterolu?
Żółtko jajka kurzego – 1062 mg cholesterolu w 100 g
Dla porównania całe jajko kurze ma 1360 mg cholesterolu w 100 g
Wątróbka kurczaka – 390 mg cholesterolu w 100 g
Dla porównania wątróbka cielęca ma 360 mg cholesterolu w 100 g,
wątróbka wieprzowa – 354 mg cholesterolu w 100 g,
a wątróbka wołowa –234 mg cholesterolu w 100 g.
Pieczony pasztet – 370 mg cholesterolu w 100 g
Smażone owoce morza
Kalmary – 360 mg cholesterolu w 100 g
Krewetki –211 mg cholesterolu w 100 g
Małże – 160 mg cholesterolu w 100 g
Ciasto biszkoptowe – 170 mg cholesterolu w 100 g
Pączki – 145 mg cholesterolu w 100 g
Dla porównania eklery z bitą śmietaną mają 135 mg cholesterolu w 100 g
Sardynki – 142 mg cholesterolu w 100 g
Z kolei wędzony węgorz ma 140 mg cholesterolu w 100 g
Serek fromage – 113 mg cholesterolu w 100 g
Salami – 107 mg cholesterolu w 100 g
Śmietanka 30 proc. – 106 mg cholesterolu w 100 g
Dla porównania bita śmietana ma 59 mg cholesterolu w 100 g Czytaj też:
10 najzdrowszych superfood według naukowców z Harvardu
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.