10 największych bomb cholesterolowych. Ta lista może was zaskoczyć

10 największych bomb cholesterolowych. Ta lista może was zaskoczyć

Dodano: 
10 bomb cholesterolowych – ranking, który warto znać
10 bomb cholesterolowych – ranking, który warto znaćŹródło:Shutterstock
Które produkty spożywcze mają najwyższą zawartość cholesterolu? Oto ranking, który warto wziąć sobie do serca, bo w przeciwnym razie... nasze żyły szybko odpłacą nam miażdżycą i innymi poważnymi problemami ze zdrowiem.

Kiedy myślimy o produktach, które najbardziej podwyższają nam poziom cholesterolu, najczęściej przychodzi nam na myśl ociekający tłuszczem hamburger lub inne fast foody smażone na głębokim tłuszczu – całkiem słusznie, bo od tego, w jaki sposób przygotowujemy jedzenie, zależy m.in. zawartość cholesterolu w 100 g produktu.

Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, jakie pożywienie może bezpośrednio wpływać na nasz poziom cholesterolu.

Choć w tym przypadku warto zwrócić uwagę na "dobry" i "zły" cholesterol, które mają odmienne działanie na nasz organizm, to jednak lista produktów, które mają go relatywnie najwięcej powinna nam zapaść w pamięć – zwłaszcza jeśli jesteśmy zagrożeni miażdżycą, nadciśnieniem czy nadwagą lub otyłością.

Które produkty spożywcze mają najwięcej cholesterolu?

Żółtko jajka kurzego – 1062 mg cholesterolu w 100 g

 Dla porównania całe jajko kurze ma 1360 mg cholesterolu w 100 g

Wątróbka kurczaka – 390 mg cholesterolu w 100 g

Dla porównania wątróbka cielęca ma 360 mg cholesterolu w 100 g, 
wątróbka wieprzowa – 354 mg cholesterolu w 100 g,
a wątróbka wołowa –234 mg cholesterolu w 100 g. 

Pieczony pasztet – 370 mg cholesterolu w 100 g

Smażone owoce morza

 Kalmary – 360 mg cholesterolu w 100 g
Krewetki –211 mg cholesterolu w 100 g
Małże – 160 mg cholesterolu w 100 g

Ciasto biszkoptowe – 170 mg cholesterolu w 100 g

Pączki – 145 mg cholesterolu w 100 g
Dla porównania eklery z bitą śmietaną mają 135 mg cholesterolu w 100 g

Sardynki – 142 mg cholesterolu w 100 g

Z kolei wędzony węgorz ma 140 mg cholesterolu w 100 g 

Serek fromage – 113 mg cholesterolu w 100 g

Salami – 107 mg cholesterolu w 100 g

Śmietanka 30 proc. – 106 mg cholesterolu w 100 g

Dla porównania bita śmietana ma 59 mg cholesterolu w 100 g 
Czytaj też:
10 najzdrowszych superfood według naukowców z Harvardu

Źródło: Zdrowie WPROST.pl