Mascarpone to delikatny ser, który jest podstawowym składnikiem włoskiego tiramisu. Jest to ser twarogowy, jednak bardziej kremowy niż znany nam polski twaróg. Jakie ma właściwości i do czego można go wykorzystać?
Skąd pochodzi ser mascarpone?
Mascarpone pochodzi z włoskiej Lombardii. Pierwszy raz został wyprodukowany w XVI wieku i szybko podbił podniebienia Włochów. Dziś produkuje się go głównie w Como, Lecco czy Lodi. Ser ten oznaczony jest znakiem „P.A.T”. (Prodotto Agroalimentare Tradizionale), co oznacza, że jest to wyrób regionalny, produkowany w Lombardii.
Nazwa „mascarpone” prawdopodobnie pochodzi od sera ricotta, który określa się słowem „mascarpia”. Sery te zresztą są produkowane w podobny sposób, dlatego wskazuje się na związek obu nazw. Kiedyś przygotowywano je tylko jesienią i zimą ze względu na to, że trzeba go przechowywać w niskich temperaturach. Dziś produkcja trwa cały rok.
Czytaj też:
Czym zastąpić śmietanę 30? Poznaj zdrowe zamienniki śmietany kremówki
Czy mascarpone jest zdrowe?
Mascarpone tym wyróżnia się od innych serów twarogowych, że zrobione jest ze śmietany, a nie z mleka. Dzięki temu ma kremową, gładką, puszystą konsystencję i bardzo delikatny smak. Ser ten różni się też kolorem – jest lekko żółty, z wyglądu przypomina masło i tak też lekko się rozprowadza na biszkoptach czy pieczywie.
Oprócz tego, że mascarpone jest pyszne i może stanowić doskonałą podstawę deserów i sosów, to jest też kaloryczne – jedna łyżka stołowa zawiera aż 60 kalorii! Częste sięganie po ulubione desery z tym serkiem może dość szybko odbić się na wadze.
W dodatku mascarpone aż w 75 procentach składa się z tłuszczu, dlatego nie poleca się zbyt często sięgania po ten przysmak. Tłuszcze te mogą podnosić poziom cholesterolu, a w konsekwencji doprowadzić do rozwoju miażdżycy.
Właściwości mascarpone
Ser mascarpone zawiera witaminę A oraz wapń. Pomaga budować kości, zęby, wzmacnia stawy, zapobiega osteoporozie. Oprócz złego cholesterolu zawiera również ten dobry, dlatego sięganie po niego raz na jakiś czas z pewnością nie zaszkodzi.
Osoby, które walczą z nadwagą lub z chorobami sercowo-naczyniowymi powinny jednak zrezygnować z deserów z mascarpone.
Co można zrobić z mascarpone?
Ser ten jest składnikiem tiramisu, które w kilka chwil można wyczarować w domu. Można również dodać go do sosów do makaronu, farszu do naleśników, pierogów z owocami (np. z malinami, jagodami, borówkami) czy tarty ze szpinakiem.
Tiramisu z mascarpone
Domowe tiramisu to pyszny deser, który wyjątkowo smakuje szczególnie w letnie dni.
Składniki:
- 500 g mascarpone
- 250 g biszkoptów
- 300 ml espresso
- 20 ml amaretto
- 2 całe jajka i 2 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru
- kilka kostek gorzkiej czekolady do starcia
Przygotowanie:
- Żółtka ubić na krem. Powoli dodawać ser mascarpone
- Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem, połączyć z masą serową za pomocą drewnianej łyżki
- Biszkopty nasączyć w kawie i ułożyć na dnie pucharków lub płaskiej formy
- Zetrzeć na nie gorzką czekoladę
- Wyłożyć połowę kremu i przykryć kolejną warstwą biszkoptów nasączonych kawą
- Posmarować drugą połową kremu, oprósz czekoladą i wstaw do lodówki
- Smacznego!
Makaron ze szpinakiem i mascarpone
Mascarpone stanowi też świetny dodatek do makaronów. Pysznie smakuje zarówno z owocami morza, jak i ze szpinakiem.
Składniki:
- 200 g makaronu penne lub tagliatelle
- 100 g szpinaku mrożonego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki (45 g) mascarpone
- szczypta soli
- garść tartego parmezanu
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al dente
- Rozgrzać patelnię. Szpinak usmażyć razem z czosnkiem, oliwą i szczyptą soli
- Do masy szpinakowej dodać ser mascarpone, dzięki temu sos szpinakowy stanie się kremowy i gładki
- Makaron odcedzić i połączyć na patelni z sosem szpinakowym
- Przełożyć na talerze. Posypać parmezanem
Czytaj też:
3 przepisy na zdrowe i proste desery. Skosztuj ich bez poczucia winy!