Przy półkach sklepowych dokonujemy wyborów dotyczących pokarmów, które później spożywamy. Konsumenckie decyzje są podejmowane z różnych względów, a wpływ na nie ma m.in. dostępność, upodobania smakowe oraz cena.
Ranking produktów spożywczych
Na podstawie badań, które zostały opublikowane w czasopiśmie „Science” dziennikarze portalu realsimple.com przedstawili zestaw produktów, które są najbardziej przyjazne i nieprzyjazne środowisku. Przy tworzeniu rankingu brano pod uwagę ilość wyemitowanych gazów cieplarnianych w całym procesie powstawania danego produktu, w tym m.in. wytworzonych w czasie przetwarzania „surowego” produktu na gotowy do sprzedaży oraz podczas jego transportu.
Wołowina i jagnięcina
Pierwsze miejsce w zestawieniu
najbardziej nieprzyjaznych środowisku produktów zajmuje… wołowina, a tuż za nią
znalazła się jagnięcina. Jeśli nie chcesz rezygnować z tych produktów, zastanów
się nad częstotliwością ich spożywania.
Żółty ser
Ale nie tylko „mięsożercy” będą niezadowoleni z wyników omawianego zestawienia. Na kolejnej pozycji w rankingu
znalazł się ser żółty.
Czekolada
Oprócz mięsa i sera wysoko w rankingu
znalazł się słodki przysmak, który dla wielu jest wręcz nie do zastąpienia. Chodzi o czekoladę.
Lokalne owoce i warzywa
Autorzy zestawienia namawiają
także do spożywania dostępnych lokalnie owoców i warzyw. W tym kontekście zwracają uwagę
na to, że produkty, które szybko tracą świeżość, muszą być transportowane drogą
powietrzną, a samoloty emitują zanieczyszczenia, które nie pozostają bez wpływu
na środowisko.
Kawa
Zastanów się również nad tym, jak często spożywasz kawę. Jeśli chcesz dołożyć małą cegiełkę w walce o środowisko, od czasu do czasu zamiast filiżanki czarnego płynu, sięgnij po szklankę wody.
Algi
Jakie produkty są uznawane za
przyjazne środowisku? Zaszczytną pozycję lidera zajmują… algi.
Fasola, ciecierzyca i groch
Bez zaskoczeń jest także w
dalszej części zestawienia. Drugą pozycję zajmują: fasola, ciecierzyca i
groch.
Jarmuż, szpinak i rukola
Na kolejnym miejscu jest zielono.
Jako produkty, który są nie tylko zdrowe, ale również proces ich wytwarzania
jest przyjazny środowisku, uznano jarmuż, szpinak i rukolę.
Grzyby
Czwarte miejsce zajmują grzyby. A
jest w czym przebierać! Jest wiele jadalnych odmian grzybów, a ich wykorzystanie w
kuchni nie tylko doda potrawom smaku, ale także pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie organizmu.
Rośliny zbożowe
Rośliny
zbożowe zamykają omawiane zestawienie, zajmując piąte miejsce wśród najbardziej
przyjaznych środowisku produktów.
Grillowane brokuły z przyprawami – idealna propozycja na wege grilla