Mieszkańcy Polinezji nazywają noni „naturalną aspiryną” – głównie ze względu na silne właściwości przeciwbólowe. Wśród wielu Azjatów panuje zaś przekonanie, że morwa indyjska (Morinda citrifolia) jest uniwersalnym lekiem na wiele poważnych problemów ze zdrowiem – od chorób serca po cukrzycę. Badania naukowe potwierdzają jednak tylko część wyjątkowych właściwości leczniczych tej rośliny i... sporo przeciwwskazań, z którymi warto się zapoznać, zanim sięgniemy po sok z noni.
Jakie walory zdrowotne ma sok z noni?
Okazuje się, że picie soku z tej rośliny może być szczególnie korzystne dla osób, które mają problem z miażdżycą. Niemal 10 lat temu udowodniono, że po miesiącu spożywania tego napoju u palaczy z nieprawidłowym profilem lipidowym odnotowano wyraźną poprawę. Owoce morwy indyjskiej mogą bowiem hamować utlenianie „złego” cholesterolu LDL.
Hinduskim naukowcom udało się z kolei wykazać, że obecne w noni związki fitochemiczne mogą zwalczyć paciorkowce w jamie ustnej. Sok z morwy indyjskiej może zaś zapobiegać rozwojowi m.in. bakterii Streptococcus mutans i Streptococcus mitis, które są odpowiedzialne za próchnicę zębów.
Po sok z noni często sięgać mogą także sportowcy ze względu na to, że doskonale nawadnia organizm i sprawia, że szybko można przestać odczuwać dotkliwy ból mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym. Ze względu na zawarte w tej roślinie minerały i witaminy nierzadko można spotkać się z opinią, że rozwodniony ekstrakt z tej rośliny świetnie działa na... kaca.
Często poleca się go także osobom mającym problem z nerwicą, infekcjami pęcherza, a nawet z depresją – jedynie na ewentualną poprawę samopoczucia (sok z noni nie leczy tej choroby, jednak silne działanie przeciwbólowe tej rośliny porównywane jest nawet z morfiną, a naturalnie występująca w morwie indyjskiej kseronina działa antydepresyjnie, łagodzi stres i zmęczenie).
Sok z morwy indyjskiej (noni) – przeciwskazania
Warto wyjaśnić, że maksymalna dawka soku z noni, którą można wypić w ciągu dnia wynosi około 40 ml. Nie powinny go spożywać jednak dzieci, a także kobiety w ciąży i matki karmiące, osoby cierpiące na choroby wątroby, pacjenci z chorobami nerek oraz osoby przyjmujące leki na nadciśnienie, preparaty moczopędne i środki regulujące krzepliwość krwi.
Regularne sięganie po niewielkie dawki tego soku powinny zaś rozważyć osoby, które mają problem ze zbyt wysokim poziomem „złego” cholesterolu i nadmierną ilością bomb cholesterolowych w codziennej diecie. W których pokarmach jest najwięcej cholesterolu? Poniższa lista rozwiewa wątpliwości.
Żółtko jajka kurzego – 1062 mg cholesterolu w 100 g
Dla porównania całe jajko kurze ma 1360 mg cholesterolu w 100 g
Wątróbka kurczaka – 390 mg cholesterolu w 100 g
Dla porównania wątróbka cielęca ma 360 mg cholesterolu w 100 g,
wątróbka wieprzowa – 354 mg cholesterolu w 100 g,
a wątróbka wołowa –234 mg cholesterolu w 100 g.
Pieczony pasztet – 370 mg cholesterolu w 100 g
Smażone owoce morza
Kalmary – 360 mg cholesterolu w 100 g
Krewetki –211 mg cholesterolu w 100 g
Małże – 160 mg cholesterolu w 100 g
Ciasto biszkoptowe – 170 mg cholesterolu w 100 g
Pączki – 145 mg cholesterolu w 100 g
Dla porównania eklery z bitą śmietaną mają 135 mg cholesterolu w 100 g
Sardynki – 142 mg cholesterolu w 100 g
Z kolei wędzony węgorz ma 140 mg cholesterolu w 100 g
Serek fromage – 113 mg cholesterolu w 100 g
Salami – 107 mg cholesterolu w 100 g
Śmietanka 30 proc. – 106 mg cholesterolu w 100 g
Dla porównania bita śmietana ma 59 mg cholesterolu w 100 g Czytaj też:
10 produktów, które podwyższają poziom „dobrego” cholesteroluCzytaj też:
„Dobry” cholesterol jest jeszcze lepszy niż sądzono – zwłaszcza dla wątroby. Nowe odkrycie
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Komentarze