Zrób detoks wątrobie! Oto 4 najlepsze warzywa regenerujące wątrobę

Zrób detoks wątrobie! Oto 4 najlepsze warzywa regenerujące wątrobę

Dodano: 
Sok z buraków i czerwonych pomarańczy
Sok z buraków i czerwonych pomarańczy Źródło:Shutterstock / Linda Hughes Photography
Masz problemy z wątrobą? Zrób jej naturalny detoks. Dietetycy z portalu Eat This, Not That! opracowali listę warzyw, które korzystnie wpływają na pracę tego narządu. Sprawdź, jakie warzywa znalazły się na liście.

Wątroba to niezwykle ważny organ, dzięki któremu organizm sprawnie działa. Wytwarza energię, usuwa toksyny, wspomaga odporność i metabolizm. Chociaż potrafi sama się naprawić, nie jest jednak niezniszczalna. Warto więc o nią zadbać włączając do diety pewną grupę warzyw.

Pij sok z buraka!

Chociaż nie wszyscy przepadają za nieco mdławym i ziemistym smakiem buraków, to warto się do nich przekonać. Dietetycy zachęcają zwłaszcza do picia soku z buraków. Sok z buraków zapewnia najwyższą koncentrację składników odżywczych znajdujących się w burakach. Badania wskazują, że chroni on wątrobę przed działaniem czynników rakotwórczych. Przeciwutleniacze znajdujące się w burakach, zwane betalainami, mają właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Znajdują się jednak wyłącznie w czerwonych burakach, inne odmiany buraków, takie jak na przykład buraki złote ich nie posiadają – podkreślają dietetycy.

Brokuły

Składniki odżywcze znajdujące się w warzywach kapustnych takich jak brokuły korzystnie wpływają na pracę wątroby. Dietetycy powołują się na przeprowadzone na myszach badanie, które wykazało, że regularne spożywanie brokułów zmniejsza częstotliwość występowania niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby oraz guzów wątroby.

Jak spożywać brokuły?

Brokuły można spożywać na surowo lub gotować je. Są dobrym dodatkiem do sałatek, quiche i dań z makaronu.

Brukselka

Dietetycy wskazują, że brukselka reguluje trawienie i dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, zawiera również związki roślinne, które pomagają w funkcjonowaniu wątroby. Badania dowiodły, że zwłaszcza surowa brukselka podawana myszom zwiększa poziom enzymów detoksykujących w wątrobie i płucach. Dzieje się tak za sprawą glukozynolanów – unikalnych związków występujący w warzywach kapustnych, które biorą udział w reakcjach enzymatycznych, które usuwają związki rakotwórcze w organizmie.

Jak jeść brukselkę?

Brukselka najlepiej smakuje po upieczeniu, podsmażeniu lub ugotowaniu na parze. Dla zdrowia korzystne jest włączenie surowej brukselki do diety.

Zielone liściaste warzywa

Regularnie spożywane zielone, liściaste warzywa, takie jak: jarmuż czy szpinak wspierają pracę wątroby. Są pełne przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed niebezpiecznymi wolnymi rodnikami. Badania wykazały, że spożywanie surowego szpinaku obniża ryzyko wystąpienia niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.

Jak najlepiej smakują zielone liście warzyw?

Zielone listki warzyw najlepiej spożywać na surowo. Można dodać do sałatki lub koktajlu. Smakują doskonale!

Czytaj też:
Naturalna odtrutka dla organizmu. Uwalnia od nikotyny i alkoholu

Opracowała:
Źródło: Eat This, Not That