Regularne spożywanie awokado jest korzystne dla organizmu, m.in. zapobiega miażdżycy oraz wspomaga odchudzanie. Badania wskazują, że tłuszcze nienasycone zawarte w awokado obniżają poziom „złego” cholesterolu. Awokado zawiera też mnóstwo składników odżywczych. Jest jednak wiele osób, które nigdy nie jadły awokado, ponieważ nie wiedzą, w jaki sposób je przyrządzić. Dietetycy zalecają, żeby awokado zjeść już na śniadanie, co pozytywnie wpłynie na zdrowie.
Co kryje w sobie awokado?
Awokado cechuje wysoka wartość energetyczna, gdyż zawiera sporo tłuszczu. 100 g owocu ma 160 kcal. Znajdziemy w nim 15 g tłuszczu, 7 g węglowodanów i 2 g białka. Jest bogatym źródłem witamin. Zawiera witaminę A, C, E, K i H, a także witaminy z grupy B, takie jak B1 (tiamina) i B2 (ryboflawina). Ponadto znajdziemy w owocu kwas foliowy i kwas pantotenowy. Są też w nim też minerały: wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor. Dlatego owoc ma szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Oprócz tego, że obniża poziom cholesterolu LDL i wspomaga odchudzanie, to również:
- reguluje ciśnienie krwi,
- zapobiega cukrzycy,
- wykazuje działanie przeciwnowotworowe dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy,
- wspiera pracę układu immunologicznego.
Dlaczego awokado warto łączyć z płatkami owsianymi?
Płatki owsiane są dobrym źródłem węglowodanów i błonnika, w tym beta-glukanu (rozpuszczalnej części błonnika). Zawierają także więcej białka i tłuszczu niż większość zbóż. Owies jest pełen witamin (zwłaszcza cennych witamin z grupy B) i minerałów (magnez, żelazo, cynk). Wśród licznych prozdrowotnych właściwości płatków owsianych warto zwrócić uwagę na to, że podobnie jak awokado, pomagają obniżyć cholesterol i poziom cukru we krwi oraz wspierają odchudzanie. Korzystnie jest więc połączyć te oba zdrowe produkty, przygotowując śniadanie.
Jak przygotować zdrowe śniadanie z awokado?
Pomysłów na pożywne i pyszne śniadanie z awokado jest wiele. Można jeść je na surowo, sporządzać z niego pasty, ale też zapiekać. Doskonałym pomysłem okazuje się połączenie awokado z płatkami owsianymi, które uznawane są za jedne z najzdrowszych produktów śniadaniowych. Dowiedz się, jak przygotować „śniadanie mocy”, czyli smoothie bowl. Potrzebne będą: dojrzałe awokado, płatki owsiane, garść szpinaku, jabłko i kilka dodatków.
Wypróbuj przepis na smoothie bowl
Przepis: Smoothie bowl
Zdrowe śniadanie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1/2 awokado
- 1/2 jabłka
- garść szpinaku
- 3 łyżki płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
- 1 łyżeczka miodu
- około 1/3 – 1/2 szklanki mleka roślinnego – ilość potrzebna do zmiksowania składników na gęstą masę
- sok z 1/2 cytryny
- pokruszone migdały
Sposób przygotowania
- Przygotuj owoceUmyj owoce i warzywa, obierz ze skóry awokado i jabłko, pokrój na kawałki i włóż do blendera. Dodaj liście szpinaku.
- Namocz płatki owsianeNamocz we wrzątku płatki owsiane. Gdy przestygną, połącz z pozostałymi składnikami.
- Dodaj pozostałe składnikiPołącz wszystkie składniki i zblenduj na gładką masę. Posyp pokruszonymi migdałami.
Czytaj też:
Czy można jeść owoce wieczorem i nie przytyć?Czytaj też:
Nie lubisz słodkich śniadań? Postaw na zdrowe owsianki wytrawne