Figi mogą być dodatkiem do różnych wytrawnych potraw, świetnie sprawdzą się też jako składnik deserów lub po prostu ich ozdoba. Możecie zrobić też owsiankę z figami lub „przystawkę mocy”, gdzie główną rolę odgrywają właśnie te owoce. Figi można jeść też „solo” w postaci smacznej i bardzo zdrowej przekąski.
Jak jeść figi – ze skórką czy bez?
Wybierzcie owoce o ciemnofioletowej skórce – wtedy będą najsmaczniejsze, ponieważ jest to oznaką, że figi są dojrzałe. Część osób z pewnością zadaje sobie pytanie, czy figi trzeba obierać przed zjedzeniem. Skórka fig jest w pełni jadalna, dlatego nie musicie tego robić wcześniej. Pamiętajcie jednak o tym, by dokładnie umyć owoce przed spożyciem.
Jeśli jednak przeszkadza wam tekstura skórki lub jest ona dla was po prostu za twarda – śmiało możecie obrać figi. Rozkrójcie je wtedy i zjedzcie sam miąższ.
W jaki sposób jeść figi?
Figi możecie jeść na różne sposoby. Jeśli jesteście miłośnikami tych owoców – warto spróbować każdego z nich, by móc w pełni delektować się smakiem fig, który w zależności od ich przygotowania będzie nieco odmienny. Możecie jeść figi:
- Surowe – będą idealne na śniadanie lub jako przekąska. Doskonale sprawdzą się też do deski serów czy wędlin (pokrójcie je wtedy na ćwiartki, a będą spełniały również funkcję dekoracyjną).
- Smażone figi – przekrójcie figi na pół i smażcie przez krótki czas na rozgrzanej patelni. Róbcie to do momentu, aż soki się skarmelizują. Takie smażone figi będą świetnym dodatkiem do owsianki lub jaglanki, ale też różnego rodzaju sałatek. Możecie podać je także po prostu ze śmietaną lub jogurtem.
- Pieczone figi – owoce przyrządzone w ten sposób również smakują doskonale. Jak je przygotować? Najpierw musicie naciąć górną część figi (na krzyż). Następnie połóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie w temperaturze 180 stopni. Owoce powinny znajdować się w piekarniku dosłownie przez kilka minut. Takie pieczone figi będą świetnym dodatkiem na przykład do smażonej kaczki lub innego mięsa.
- Suszone figi – suszone figi będą pyszną przekąską, jednak ze względu na wysoką zawartość błonnika i kaloryczność, nie zaleca się jedzenia ich w nadmiarze. Optymalną dzienną porcją są 2-3 owoce.
Dlaczego warto jeść figi?
Jedzenie fig ma dużo zalet, między innymi są źródłem wielu składników mineralnych, na przykład potasu, wapnia czy magnezu. Zawierają też błonnik, który poprawia perystaltykę jelit i wspomaga trawienie. Są również źródłem dużej ilości antyoksydantów, głównie polifenoli, które opóźniają procesy odpowiedzialne za starzenie się organizmu.
Figi są także bogate w żelazo, czyli pierwiastek, który wzmacnia układ odpornościowy, wątrobę i serce, a także redukuje ogólne zmęczenie.
Czytaj też:
Suszone owoce na odchudzanie – czy warto je jeść, jakie spożywać i w jakiej ilościCzytaj też:
3 zdrowe produkty spożywcze, które mogą... utrudniać odchudzanie