Jak podkręcić smak zupy pomidorowej? Dodajcie te drobinki, a wyjdzie obłędnie smaczna

Jak podkręcić smak zupy pomidorowej? Dodajcie te drobinki, a wyjdzie obłędnie smaczna

Dodano: 
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa Źródło: Unsplash
Jeśli chcecie uzyskać pyszny i nieco intrygujący smak zupy pomidorowej – koniecznie dodajcie do niej jeden składnik. Zazwyczaj ląduje on w herbacie lub cieście, teraz jednak pora na zupę. Gwarantujemy, że będziecie częściej korzystać z tego triku.

Zupa pomidorowa to klasyczne danie, które cieszy się ogromną popularnością w naszym kraju ze względu na swój wyjątkowy smak i prostotę przygotowania. Tyle, ile jest gospodyń, tyle przepisów na zupę pomidorową. Okazuje się jednak, że istnieje trik, który jest naprawdę genialny, a o którym wie niewiele osób. Wypróbujcie też inne pomysły na zupę pomidorową, które sprawią, że to danie nigdy nie stanie się dla was nudne. Jeżeli macie ochotę na więcej kuchennych eksperymentów – możecie też ugotować pomidorową bez koncentratu.

Żurawina odmieni waszą zupę pomidorową

Zupa pomidorowa ma wiele odsłon. O ile większość patentów na podbicie jej smaku jest dość popularna, to ten sposób wykorzystuje się raczej w niewielu domach. Chodzi o dodanie do zupy pomidorowej suszonej żurawiny. Ten nieoczywisty dodatek sprawi, że zupa nabierze jeszcze lepszego smaku i wyjątkowego charakteru. Jest to też świetny patent na drobną, kulinarną odmianę, jeśli znudziła się wam już klasyczna wersja tego dania.

Przyrządzenie zupy pomidorowej w ten sposób nie wymaga żadnych wcześniejszych przygotowań – wystarczy, że pod koniec gotowanie dosypiecie do niej garść suszonej żurawiny. Co więcej, ten składnik wzbogaci potrawę o dodatkowe wartości odżywcze.

Jak jeszcze podkręcić smak pomidorowej?

Prostym patentem, który sprawi, że wasza zupa pomidorowa będzie jeszcze lepsza, jest dodanie do niej cukru. Każda zupa, a zwłaszcza zupa pomidorowa, potrzebuje odpowiedniego zrównoważenia smaków. Cukier sprawdzi się więc idealnie w tej sytuacji. Należy go dodać do podgrzanych pomidorów, przecieru lub koncentratu.

Choć pomysł dodania cukru do zupy dla niektórych może wydawać się absurdalny, to z tej metody korzystały już nasze babcie. Pamiętajcie jednak, że nie chodzi o „posłodzenie zupy” – ilość cukru musi być naprawdę minimalna. W ten sposób słony smak zostanie pogłębiony, co da naprawdę świetny efekt. Dodatek ten złagodzi też kwasowość pomidorów.

O czym pamiętać przygotowując zupę pomidorową?

Bardzo ważne podczas przygotowywania tego dania jest korzystanie z najlepszych jakościowo składników. Jeśli używacie świeżych pomidorów — wybierz te dojrzałe i soczyste, a nadadzą zupie wspaniale intensywnego smaku. Pamiętajcie też o ziołach i przyprawach – różnorodność jest tutaj kluczowa. Świeża bazylia, oregano, tymianek czy pietruszka znacznie wzbogacą aromat tego dania.

Podstawą idealnej zupy pomidorowej jest bulion – może być warzywny lub mięsny. Koniecznie należy też wcześniej przesmażyć na tłuszczu pomidory. Jeśli lubicie bardziej kremowe zupy – możecie dodać odrobinę śmietany, jogurtu greckiego lub mleczka kokosowego. Zupa nabierze wtedy aksamitnej konsystencji i delikatnego smaku.

Czytaj też:
Jaki jest sekret obłędnie chrupiących placków ziemniaczanych? Przestańcie dodawać ten składnik
Czytaj też:
Przepis na mięciutkie i puszyste kluski z kaszy manny. Nawet największy niejadek poprosi o dokładkę

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl