Dodaj do naleśników zamiast mleka, będą elastyczne i mięciutkie. Tak zawsze robi moja babcia

Dodaj do naleśników zamiast mleka, będą elastyczne i mięciutkie. Tak zawsze robi moja babcia

Dodano: 
Naleśniki
Naleśniki Źródło: Pixabay / eatde
Każdy z nas ma w głowie wspomnienie babcinej kuchni, gdzie z prostych składników powstawały prawdziwe cuda. Moja babcia miała swój mały sekret, dzięki któremu jej naleśniki smakowały obłędnie. Sprawdź, na czym dokładnie polega jej patent.

Naleśniki są bardzo prostą, a do tego wszechstronną potrawą. Mogą być podawane na słodko, na przykład z dżemem, czekoladą, owocami czy bitą śmietaną, albo na słono, z dodatkiem sera, mięsa czy szpinaku. Idealnie sprawdzą się na szybkie i pyszne śniadanie lub kolację. Moja babcia przygotowuje je nieco inaczej niż wszyscy, przez co jej naleśniki zachwala cała rodzina.

Sekret elastycznych i mięciutkich naleśników

Nie zawsze naleśniki muszą być przygotowywane ze standardowego przepisu, który zawiera mleko. Niektórzy nie mogą spożywać mleka z powodu alergii, inni świadomie eliminują je z diety, wybierając wegański styl życia, a czasem po prostu mleko się kończy, a my nie mamy ochoty iść na zakupy. Istnieje jednak proste rozwiązanie, żeby zrobić naleśniki bez mleka. Co więcej, dzięki temu wyjdą one jeszcze smaczniejsze niż te w klasycznej wersji. Do ciasta naleśnikowego zamiast mleka dodajcie maślankę. To prosty sposób, by nadać im wyjątkowego smaku i delikatniejszej konsystencji. Do tego będą elastyczne i mięciutkie.

Czym jeszcze można zastąpić mleko w naleśnikach?

Mleko w naleśnikach można z powodzeniem zastąpić różnymi składnikami, które nie tylko zmienią ich smak, ale także dostosują przepis na przykład do naszych potrzeb dietetycznych. Jednym z najpopularniejszych zamienników jest woda gazowana, która sprawia, że naleśniki stają się lekkie i delikatne. Inną opcją jest jogurt naturalny, który nadaje ciastu puszystości. Osoby unikające nabiału mogą sięgnąć po napoje roślinne, takie jak mleko owsiane, migdałowe czy sojowe, które doskonale sprawdzą się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych wersjach naleśników. W sytuacjach awaryjnych można użyć nawet samej wody niegazowanej, choć wtedy warto dodać odrobinę oleju, by poprawić konsystencję ciasta.

Czytaj też:
To śniadanie to mój dietetyczny hit. Świetnie smakuje i pomaga schudnąć bez uczucia głodu
Czytaj też:
Ten jeden składnik zmieni twój omlet w zdrowotną bombę. Musisz spróbować tego sycącego śniadania

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl