Dr Bartosz Kulczyński, naukowiec, dietetyk, technolog żywności i żywienia zdradził swój patent na „jajecznicę doskonałą”, pełną zdrowych składników. Specjalista przyznał, że jajecznica to jedna z jego ulubionych potraw, jeśli chodzi o pomysł na szybkie śniadanie czy kolację. Podzielił się on jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania tego dania. Poza walorami zdrowotnymi jajecznica w tej wersji jest także pełna smaku.
Dodaj te dwa warzywa do swojej jajecznicy
Głównym składnikiem są oczywiście jajka, które już same w sobie są zdrowe. W skład tej wyjątkowo pożywnej jajecznicy wchodzą jednak też cebula i czosnek.
Te dwa produkty są bardzo dobrym źródłem wielu ważnych składników aktywnych o potwierdzonym działaniu zdrowotnym. Mam tu na myśli na przykład alicynę, izoalinę, kwercetynę, kwas ferulowy czy kwas galusowy. Za sprawą tych składników cebula i czosnek działają przeciwzakrzepowo, hamują powstawanie blaszki miażdżycowej i chronią nas przed nadciśnieniem tętniczym i zawałem serca – powiedział ekspert.
Jak dodał specjalista, produkty te łagodnie obniżają też poziom cukru we krwi, a także mają właściwości przeciwnowotworowe.
Co jeszcze warto dodać do jajecznicy?
Kolejnym ważnym składnikiem jest warzywo, które jest bardzo popularne w naszym kraju. Chodzi o pomidory, które także warto dodać do swojej jajecznicy.
To warzywo słynie z obecności likopenu. Jest to silny antyoksydant, który ma przede wszystkim korzystny wpływ na układ krążenia – powiedział ekspert.
Jak wyjaśnił specjalista, naukowcy zauważyli, że osoby, które spożywają dużo likopenu mają o 13 procent mniejsze ryzyko rozwoju choroby wieńcowej i o 17 procent niższe ryzyko udaru mózgu. Dodatkowo osoby, których dieta obfituje w likopen o 32 procent rzadziej umierają przedwcześnie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Co więcej, likopen na właściwości przeciwstarzeniowe. Dietetyk dodaje do swojej jajecznicy także kolendrę, która wspomaga nasze ciało w oczyszczaniu ze szkodliwych metali ciężkich, a także pozytywnie wpływa na układ krążenia. Jak przekonuje specjalista – warto dodać także kumin, który poprawia zdrowie metaboliczne. Ekspert dodaje także imbir, który jest przyprawą o silnym działaniu przeciwzapalnym oraz kurkumę, która także ma takie właściwości.
Czytaj też:
Dorzucam to do owsianki i jest bardziej sycąca. Dostarcza też więcej białka i błonnikaCzytaj też:
Ma mniej kalorii od jogurtu, a syci na długo. Dla mnie to najlepsze śniadanie, gdy chcę schudnąć