Główny Inspektor Sanitarny postanowił wycofać z obrotu partię suszonego mięsa wieprzowego. Decyzja ta ma związek z informacją, jaką otrzymał GIS z Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF). W produkcie znaleziono bakterię Listeria monocytogenes. To groźny dla zdrowia patogen.
Skażone mięso – szczegóły wycofanej partii
Decyzja Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczy wyrobu spożywczego wyprodukowanego w Chorwacji. W udostępnionym komunikacie podano więcej szczegółowych informacji na jego temat:
Nazwa produktu: Pečenica, 90 g, marki DOBRO
- Numer partii: 24-00807
- Data minimalnej trwałości: 03/08/2024
- Producent: ŽITO d.o.o. Đakovština 3, Osijek, 31000 Chorwacja
Wszystkie podmioty, które wprowadziły skażone mięso na rynek podjęły już działania niezbędne do jego natychmiastowego wycofania. Nadzoruje je Państwowa Inspekcja Sanitarna.
Dlaczego spożycie skażonego mięsa jest niebezpieczne?
Spożycie skażonego wyrobu mięsnego może prowadzić do rozwoju listeriozy. Choroba może dawać symptomy grypopodobne. Często pojawia się gorączka, której towarzyszą dreszcze oraz bóle mięśni, a także dolegliwości ze strony układu pokarmowego (biegunka, nudności, wymioty, bóle brzucha itp.). W niektórych przypadkach bakteria może zaatakować również układ nerwowy i doprowadzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu, a nawet sepsy, zwanej również posocznicą.
Listerioza zagraża przede wszystkim małym dzieciom, seniorom, pacjentom z niedoborami odporności oraz przewlekłymi chorobami. Jest również bardzo niebezpieczna dla kobiet w ciąży. Może bowiem doprowadzić do poronienia, przedwczesnego porodu, obumarcia płodu lub rozwinięcia się wrodzonej listeriozy u noworodka. Zdrowi dorośli, którzy nie cierpią na żadne przewlekłe choroby i nie mają obciążeń zdrowotnych zwykle przechodzą zakażenie bezobjawowo.
Czytaj też:
Odnotowano wzrost groźnych zakażeń o ponad 60 procent. „W Polsce wszystko zamiata się pod dywan”Czytaj też:
Jedzenie truskawek może być niebezpieczne. Sprawdź, kto powinien ich unikać i dlaczego