Popularne płatki owsiane wycofane. Zanieczyszczony produkt może zaszkodzić wielu osobom

Popularne płatki owsiane wycofane. Zanieczyszczony produkt może zaszkodzić wielu osobom

Dodano: 
Płatki owsiane
Płatki owsiane Źródło: Pexels / MART PRODUCTION
Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał pilny komunikat w sprawie popularnych płatków, często jedzonych na śniadanie. Ostrzega przed ich spożyciem. Swój apel kieruje przede wszystkim do jednej grupy osób.

Główny Inspektor Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu z rynku bezglutenowych płatków owsianych. Badania, przeprowadzone na zlecenie firmy właścicielskiej, wykazały istnienie poważnych nieprawidłowości w składzie jednej ze skontrolowanych partii. Spożycie wadliwego produktu może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Sprawdź, o co dokładnie chodzi.

Bezglutenowe płatki owsiane wycofane z rynku

Główny Inspektor Sanitarny (GIS) podjął decyzję o wycofaniu wadliwego artykułu spożywczego ze sprzedaży. Chodzi o bezglutenowe płatki owsiane. Wyprodukowała je firma Bezgluten Sp. z.o.o. z siedzibą przy ulicy Posądza 128 w miejscowości Koniusza (kod pocztowy: 32-104). W komunikacie udostępnionym przez GIS pojawiają się też inne ważne informacje:

  • Pełna nazwa produktu: Płatki owsiane bezglutenowe 300 g
  • Numer partii: 321
  • Najlepiej spożyć przed: 06.05.2025

Firma Bezgluten Sp. z.o.o bezzwłocznie zdecydowała o wycofaniu wadliwej partii produktu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej współpracują z producentem i nadzorują proces wycofania produktu z obrotu.

Dlaczego płatki owsiane wycofano z rynku?

„Firma Bezgluten w ramach kontroli wewnętrznej bada produkty na obecność glutenu. Badanie surowca użytego do wyprodukowania określonej powyżej partii płatków owsianych wykazało zawartość glutenu, co oznacza niespełnienie norm deklarowanych przez zewnętrznego producenta surowca” – czytamy w komunikacie Głównego Inspektora Sanitarnego. Spożycie wskazanej partii produktu może okazać się niebezpieczne dla osób z alergią na gluten lub nietolerancją glutenu i wywołać wiele różnych objawów nie tylko ze strony układu pokarmowego. Chodzi między innymi o bóle stawów i mięśni, wypryski, pokrzywki, wahania nastroju, a także stany zapalne i zaburzenia hormonalne.

Czytaj też:
Polacy się nimi zajadają, a to najgorsze płatki śniadaniowe. Są dużo zdrowsze alternatywy
Czytaj też:
Makłowicz w ogniu krytyki. Włoski kucharz punktuje jego błędy w klasycznym daniu: „Masakra”

Opracowała:
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny