Badanie zostało przeprowadzone przez Judith Baird, Nutrition Innovation Center for Food and Health (NICHE) i współpracowników. Celem było zbadanie związku spożycia energii (EI) wieczorem z całkowitą wartością EI i jakością diety.
Zespół wybrał grupę 1177 dorosłych w wieku 19-64 lat z brytyjskiego National Diet and Nutrition Survey, korzystając z danych obejmujących lata 2012-2017. Badanie, które rozpoczęło się w 2008 r., gromadzi szczegółowe informacje na temat spożycia żywności, spożycia składników odżywczych i stanu odżywienia całej populacji Wielkiej Brytanii w wieku 18 miesięcy i starszych, poprzez zbieranie reprezentatywnej próby około 1000 uczestników każdego roku.
Zrezygnuj z wieczornego podjadania
W całej badanej grupie jedzenie wieczorem zapewniało średnio prawie 40% (39,8%) dziennego EI. Jakość diety różniła się również w poszczególnych kwartylach, a uczestnicy, którzy spożywali największą część swojej EI wieczorem, mieli znacznie gorszy wynik w Indeksie Żywności Bogatej w Składniki Odżywcze niż ci z pozostałych grup próby.
Autorzy twierdzą: „Nasze wyniki sugerują, że spożywanie mniejszej ilości EI wieczorem może wiązać się z niższym dziennym spożyciem energii, podczas gdy spożywanie większej ilości energii wieczorem może wiązać się z niższym wynikiem jakości diety”.
Podsumowują: „Czas przyjmowania energii może być ważnym zachowaniem, które można zmodyfikować, rozważymy w przyszłych interwencjach żywieniowych. Obecnie potrzebna jest dalsza analiza w celu zbadania, czy rozkład spożycia energii i / lub rodzaje żywności spożywanej wieczorem są powiązane z pomiarami skład ciała i zdrowie kardiometaboliczne”.
Czytaj też:
Lubisz makaron? Naukowcy mają dla ciebie świetną wiadomość!