Cierpisz na cukrzycę? Częściej sięgaj po owoce jagodowe. Oto co mogą ci zaoferować

Cierpisz na cukrzycę? Częściej sięgaj po owoce jagodowe. Oto co mogą ci zaoferować

Dodano: 

Specjalistka podpowiada, że w celu wykrycia insulinooporności czy stanu przedcukrzycowego oprócz badania stężenia glukozy we krwi na czczo trzeba równocześnie wykonywać oznaczenie poziomu insuliny we krwi. Dopiero wtedy można uzyskać pełen obraz sytuacji. Z pewnością warto się badać pod tym kątem, gdy jest się w grupie ryzyka, bo zwykle insulinooporność o około 10 lat wyprzedza rozwój cukrzycy typu 2.

Warto dodać, że poza złą dietą, brakiem ruchu i nadmierną masą ciała, do czynników ryzyka rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2 należą również predyspozycje genetyczne (o czym świadczy występowanie tej choroby w rodzinie – u rodziców lub rodzeństwa), a także m.in. przyjmowanie niektórych leków.

– Choć jednocześnie warto pamiętać, że aby „uruchomić” te geny najpierw muszą silnie zadziałać na organizm czynniki środowiskowe, czyli głównie nieprawidłowy styl życia prowadzący do otyłości – dodaje Monika Stromkie-Złomaniec.

Talerz diabetyka: co powinno się na nim znaleźć

Skoro niewłaściwy sposób żywienia w największym stopniu odpowiada za ryzyko rozwoju insulinooporności i cukrzycy, to na koniec warto jeszcze wskazać najważniejsze, generalne zalecenia ekspertów dotyczące diety „przeciwcukrzycowej”:

  • Główne źródło węglowodanów w twojej diecie powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe, zwłaszcza o niskim indeksie glikemicznym (np. pieczywo pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, płatki owsiane, gruboziarniste kasze),
  • Zwiększ spożycie warzyw, które są dobrym źródłem błonnika pokarmowego i składników o działaniu antyoksydacyjnym (szczególną uwagę zwróć na warzywa w postaci surowej),
  • Codziennie spożywaj 2 porcje naturalnych produktów mlecznych, najlepiej fermentowanych, które są dobrym źródłem białka i wapnia (1 porcja to np. 1 kubek jogurtu),
  • Ogranicz spożycie mięsa, szczególnie czerwonego; wybieraj inne źródła białka – 1-2 razy w tygodniu mięso zamień na nasiona roślin strączkowych, 2 razy w tygodniu na ryby,
  • Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych, soli, słodyczy i alkoholu,
  • Pij przynajmniej 1,5 l napojów dziennie, najlepiej w postaci wody.

Autorzy powyższych zaleceń (z NCEŻ) jednocześnie dodają, że dieta przeciwcukrzycowa powinna zawierać odpowiednią dla danej osoby kaloryczność (w ramach przeciwdziałania nadwadze i otyłości), a do tego posiłki powinny być urozmaicone i spożywane regularnie, zaś preferowanymi metodami obróbki kulinarnej żywności powinny być: gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania, pieczenie w folii lub rękawie termicznym.

Jeśli chodzi o produkty niezalecane w kontekście cukrzycy typu 2, to eksperci wymieniają wśród nich m.in.: białe pieczywo i ciastka, tłuste produkty mięsne, tłuste produkty mleczne, smalec, produkty smażone, dżemy, słodycze, desery i napoje słodzone cukrem, a także miód.

Więcej szczegółowych informacji na ten temat można znaleźć na stronie NCEŻ w specjalnym poradniku dietetycznym dotyczącym żywienia w cukrzycy typu 2.

Dieta osób z cukrzycą lub też osób nią zagrożonych nie musi być więc wcale nudna i mało smaczna. W przykładowym jadłospisie przeciwcukrzycowym, opracowanym przez dietetyków można znaleźć – poza koktajlem z kefiru, borówek i otrębów (na deser) – m.in. także: kanapkę z pastą rybno-twarogową i warzywami na śniadanie, sałatkę z serem mozzarella na II śniadanie, pieczonego łososia z kaszą gryczaną i surówką na obiad oraz leczo warzywne na kolację. Jeśli chodzi o inne owoce „przyjazne diabetykom” (w umiarkowanych ilościach), to eksperci wskazują także: jabłka, wiśnie, cytrusy i brzoskwinie.

Nie istnieje uniwersalna dieta cukrzycowa

Oczywiście optymalnym rozwiązaniem w przypadku osób z insulinoopornością, stanem przedcukrzycowym czy cukrzycą byłoby skomponowanie swojej codziennej, zbilansowanej diety w porozumieniu z lekarzem lub dietetykiem klinicznym. Dlaczego?

„Nie istnieje uniwersalna dieta cukrzycowa. W każdym przypadku założenia diety terapeutycznej powinny być opracowane indywidualnie, uwzględniając zarówno potrzeby pacjenta, jak też jego możliwości (w tym finansowe). Zapotrzebowanie na energię i proporcje makroskładników powinny uwzględniać status metaboliczny pacjenta, a zwłaszcza profil lipidowy oraz prawidłowość funkcjonowania nerek i wątroby” – czytamy w rekomendacjach Polskiego Towarzystwa Dietetyki odnośnie żywienia osób z cukrzycą.

Najlepiej jednak być mądrym przed szkodą i w ogóle nie dopuścić u siebie do rozwoju cukrzycy typu 2, m.in. poprzez zdrowe żywienie zgodne z zalecaniami ekspertów, a także odpowiedni poziom aktywności fizycznej oraz regularne badania kontrolne (m.in. krwi, ale także i obwodu talii). Przypomnijmy, że według najnowszych oficjalnych zaleceń żywieniowych dla populacji polskiej (tzw. „Talerz zdrowego żywienia”), wydanych przez NIZP PZH-PIB / NCEŻ, połowę wszystkiego co jemy każdego dnia powinny stanowić warzywa i owoce, w tym m.in. owoce jagodowe.

„Istniejące dowody sugerują, że owoce jagodowe powinny odgrywać coraz większą rolę w strategiach żywieniowych mających zapobiegać cukrzycy oraz jej powikłaniom u dorosłych” – podsumowują wyniki swojej analizy dotyczącej przeciwcukrzycowych walorów tych owoców autorzy pracy opublikowanej w specjalistycznym czasopiśmie Food & Function.

Choć jednocześnie zastrzegają, że potrzebne są dalsze, jeszcze bardziej pogłębione badania na ten temat, to jednak przekonują, że owoce jagodowe powinny być stałym elementem zdrowej, zbilansowanej diety dla większości z nas.

Materiał przygotowany we współpracy z Krajowym Związkiem Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Czytaj też:
Te owoce mają najniższy indeks glikemiczny. Czy wiesz, o jakich mowa?

Czytaj też:
Diabetolog: dobra kontrola cukrzycy uchroni cię przed inną, poważną chorobą

Źródło: Serwis Zdrowie PAP / Wiktor Szczepaniak

  • Partner serwisu
  • Boehringer Ingelheim