Sałatka ziemniaczana kojarzy się z tradycyjną kuchnią niemiecką. Zwykle jest doprawiona ciężkim majonezem, dodaje się do niej kiełbasę lub wędzony boczek. Ale sałatkę ziemniaczaną można zrobić także w wersji dużo lżejszej. Porcja sałatki z naszego przepisu ma tylko 200 kalorii.
Jak ugotować ziemniaki do sałatki?
Ziemniaki do sałatki najlepiej ugotować w obierkach (w mundurkach) i dopiero potem je obrać. Jesli gotujesz całe ziemniaki i nie masz pewności, czy nie są jeszcze surowe – wypróbuj prosty trik. Nakłuj jednego ziemniaka nożem, jeśli zsunie się gładko z noża, to oznacza, że jest ugotowany.
Jak zrobić lekką sałatkę ziemniaczaną?
Kluczem jest tu przede wszystkim zastąpienie tradycyjnego majonezu lekkim jogurtem. W takim towarzystwie znakomicie odnajduje się ogórek i koperek. Ale przepis możesz modyfikować, dodając do niego ulubione, zdrowe i lekkie składniki. Jeśli lubisz ostrzejsze sosy, wciśnij do jogurtu ząbek świeżego czosnku. Możesz także dodać inne zioła: np. natkę pietruszki czy świeżą kolendrę.
Taka sałatka jest bardzo dobrym daniem na lekką kolację, doskonale sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy. Ale sałatkę ziemniaczaną w wersji fit możesz też dodać do obiadu, podając np. w towarzystwie chudego mięsa z grilla i miksu świeżych sałat. W wersji wegetariańskiej zastąp mięso falafelami lub kotlecikami z kaszy jaglanej. Sałatka ziemniaczana, mimo że to bardzo proste danie, świetnie nadaje się także do podania na przyjęciach (zarówno tych domowych, jak i plenerowych).
Przepis: Sałatka ziemniaczana
Lekka sałatka z ziemniaków i świezych ogórków.
- Kategoria
 - Dodatek
 - Rodzaj kuchni
 - Tradycyjna
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Liczba porcji
 - 2
 - Liczba kalorii
 - 200 w każdej porcji
 
Składniki
- 3-4 ugotowane ziemniaki (ok. 350 g),
 - 1 ogórek
 - 100 g jogurtu naturalnego 1,5% tłuszczu
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - pieprz, sól
 - opcjonalnie: czerwona cebula
 
Sposób przygotowania
- Przygotuj ogórki i sos jogurtowyOgórka obierz, przekrój wzdłuż na ćwiartki, a następnie pokrój na małe kawałki. Włóż je do salaterki. Dodaj jogurt, sok z cytryny, obficie posól i popieprz. Koperek drobno posiekaj i dodaj do ogórków. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
 - Przygotuj sałatkęPokrój ziemniaki na małe kawałki. Dodaj do sałatki i delikatnie wymieszać dwiema dużymi łyżkami. Następnie wstaw do lodówki i pozostaw do trzech godzin. Dla odrobiny pikanterii sałatkę można udekorować czerwoną cebulą. Po prostu posiekaj i wymieszaj lub posyp na wierzchu.
 
Czytaj też:
Jak zrobić czerwoną zasmażaną kapustę? Smakuje wybornie, a przepis nie jest trudnyCzytaj też:
Nie łącz ziemniaków z tymi produktami! Zapomnisz o wzdęciach i zgadze
