Nie łącz ziemniaków z tymi produktami! Zapomnisz o wzdęciach i zgadze

Nie łącz ziemniaków z tymi produktami! Zapomnisz o wzdęciach i zgadze

Dodano: 
Surowe ziemniaki
Surowe ziemniaki Źródło:Shutterstock / inewsfoto
Ziemniaki i potrawy z ziemniaków są podstawą polskiej kuchni. Polacy uwielbiają placki ziemniaczane, kopytka i knedle. Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Dietetycy podkreślają, że jest to zdrowe warzywo, z którego nie muszą rezygnować nawet osoby na diecie. Nie powinno się jednak ich łączyć z pewnymi dodatkami.

Wbrew powszechnie panującej opinii ziemniaki nie są kaloryczne. W zależności od rodzaju ziemniaków w 100 gramach tego warzywa znajduje się ok. 50-90 kcal. Głównymi składnikami zawartymi w bulwach ziemniaków są: skrobia oporna i amylopektyny. Najnowsze badania wskazują, że skrobia oporna ma działanie prozdrowotne. Zapobiega rozwojowi raka okrężnicyrakowi jelita grubego, obniża poziom cholesterolu, reguluje gospodarkę lipidową. Ziemniaki są również źródłem żelaza, cynku, miedzi, sodu, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, witaminy C oraz witamin z grupy B. Znajdziemy w nich też prozdrowotne związki fenolowe, polifenole oraz karotenoidy.

Nie łącz ziemniaków z tłuszczem!

Ziemniaków nie powinno łączyć się z tłuszczem. Dodanie tłuszczu do ziemniaków to prawdziwa bomba kaloryczna, która sprzyja powstawaniu nadwagi i otyłości – przestrzegają dietetycy. Takie połączenie powoduje wzrost poziomu glukozy we krwi, przez co trzustka zaczyna produkować większą ilość insuliny. Ziemniaków nie należy łączyć też ze smażonym mięsem np. kotletami schabowymi. Takie połączenie może powodować problemy z trawieniem: zgagę, wzdęcia, uczucie ciężkości. Zdarza się, że spowalnia proces trawienia i wzmaga procesy gnilne oraz fermentacyjne co może objawiać się zaparciami czy gazami.

Jak gotować ziemniaki, by nie straciły wartości odżywczych?

Dietetycy podpowiadają, że najzdrowsze są ziemniaki gotowane w mundurkach, czyli bez obierania. Tracą podczas gotowania tylko 10 proc. witaminy C., obrane aż 25 proc. Jeśli zdecydujemy się obrać ziemniaki, nie powinniśmy obierać ich grubo, bo wiele składników odżywczych znajduje się pod skórką. Ważne jest również, żeby ziemniaków nie zalewać zimną wodą. W ten sposób traci się wartościowe składniki zawarte w ziemniakach, pozostanie tylko skrobia – wskazują eksperci. Gotowanie ziemniaków powinno trwać ok. 20 min, najlepiej na małym ogniu, w garnku przykrytym pokrywką. Ze względów zdrowotnych nie powinno się ziemniaków nadmiernie solić.

Czytaj też:
Dieta Haya, czyli tych produktów spożywczych lepiej ze sobą nie łączyć
Czytaj też:
Masz ochotę na placki ziemniaczane, a nie chce ci się trzeć kartofli? Wypróbuj ten przepis

Opracowała:
Źródło: WP abc Zdrowie, Medonet