Na co dzień stykamy się z nerwowymi sytuacjami, które powodują wzrost poziomu kortyzolu, zwanego hormonem stresu, przy jednoczesnym obniżeniu poziomu serotoniny i dopaminy – neuroprzekaźników. To właśnie ich niedobór prowadzi do poważnych, zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu. Skutków długotrwałego stresu nie wiążemy często z chorobami, które nas dotykają.
Jakie mogą być skutki trwającego długo stresu?
Do skutków długotrwałego stresu należą:
- problemy z sercem (stres może doprowadzić do zawału mięśnia sercowego),
 - problemy z żołądkiem (wrzody, biegunki, zaparcia, zgaga),
 - hiperglikemia,
 - łysienie,
 - nadmierne tycie,
 - 
wysypki,
 - napięciowe bóle głowy,
 - częste infekcje,
 - depresja.
 
Jak pozbyć się stresu z pomocą diety?
Kluczem antystresowej diety jest utrzymanie zrównoważonego poziomu kortyzolu. Dietetycy zalecają w tym celu wprowadzenie konkretnych produktów do jadłospisu.
Jedź produkty bogate w witaminy z grypy B
W walce ze stresem zalecane są produkty zawierające witaminy z grupy B, a zwłaszcza B1. Witamina B1 (tiamina) nazywana jest witaminą optymistów, bo ma znaczący wpływ na nasze samopoczucie. Jeśli w organizmie jest jej za mało, pojawia się zmęczenie, drażliwość, problemy z koncentracją i pamięcią, nerwowość, spada też apetyt, ciśnienie krwi się obniża, źle pracuje żołądek. Niedobory tej witaminy związane są ze stresem, ale też z piciem dużych ilości kawy.
Produkty zawierające witaminę B1:
- otręby,
 - kiełki pszenicy,
 - wątróbka,
 - kasza gryczana,
 - groch,
 - fasola,
 - orzechy laskowe.
 
Jedz warzywa i owoce!
Niedawno przeprowadzone badania na Uniwersytecie Edith Cowan w Australii wskazują na związek pomiędzy spożyciem owoców i warzyw a odczuwanym stresem. Okazuje się, że u osób spożywających codziennie minimum 470 gramów owoców i warzyw poziom stresu był niższy o 10 proc. w porównaniu do osób jedzących mniej niż 230 gramów tych produktów.
Włącz do diety produkty zawierające magnez!
Niedobór magnezu w diecie powoduje nadmierną nerwowość, trudności w koncentracji, bóle głowy i problemy ze snem. Żeby sobie z nimi poradzić, należy włączyć do diety takie produkty jak:
- pestki dyni,
 - kasze – gryczaną i jęczmienną,
 - natkę pietruszki,
 - kakao,
 - migdały.
 
Czytaj też:
Problemy ze snem – przyczyny i trudnościCzytaj też:
Ogranicz wolne rodniki! Powodują raka, miażdżycę, alzheimera i przyspieszają starzenie
