Rzodkiewka to warzywo bardzo niskokaloryczne (16 kcal/100 g), o sporej zawartości błonnika pokarmowego, zalecana jest więc dla osób dbających o prawidłową wagę. Zawiera też dużo potasu, który obniża ciśnienie krwi, co wspomaga zdrowie serca i układu krążenia. Z kolei za czerwony kolor rzodkiewki odpowiadają antocyjany wspierające odporność organizmu, zaś za ostry smak związki siarki, które poprawiają stan i wygląd włosów i paznokci.
Co ciekawe rzodkiewka, podobnie jak kapusta czy kalafior należy do grupy warzyw krzyżowych. Dlatego zawiera glukozynolany, związki bioaktywne wykazujące działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Dodatkowo rzodkiewka wspomaga układ moczowy dzięki właściwościom moczopędnym i bakteriobójczym oraz wspomaga pracę wątroby i wydzielanie żółci.
Kiszona rzodkiewka
Kiszenie to jeden z najpopularniejszych tradycyjnych sposobów konserwacji żywności i tak naprawdę można kisić prawie wszystko. Kiszona rzodkiewka ma smak podobny do ogórków i nadal jest bardzo chrupiąca. Zmienia jedynie kolor – staje się jasnoróżowa, zaś woda z kiszenia, którą również można wykorzystać, nabiera prawie czerwonego koloru. Kiszenie rzodkiewki zmieni ją przy pomocy „dobrych” bakterii ze szczepu Lactobacillus, czyli probiotyków w prawdziwe superfoods. Badania wykazują, że kiszonki wspomagają utrzymanie zdrowej flory jelitowej i a co za tym idzie, wspomagają odporność. Dodatkowo żywność bogata w probiotyki, regularnie spożywana, może chronić przed rozwojem niektórych nowotworów, w tym przewodu pokarmowego.
Przepis: Kiszone rzodkiewki
Doskonała, zdrowa przekąska. Pasuje do kanapek i mięs.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
- 3 pęczki rzodkiewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- litr przegotowanej wody
- 1 łyżka soli
- opcjonalnie 5 łyżek wody z kiszonych ogórków
Sposób przygotowania
- Przygotuj rzodkiewkiDo kiszenia wybierz ładne i jędrne rzodkiewki. Obetnij od nich liście i włóż do miski z zimną wodą na 15 minut. Następnie rzodkiewki dokładnie umyj i odetnij biały ogonek.
- Przygotuj zalewęZagotuj litr wody, a następnie rozpuść w niej łyżkę soli. Pozostaw do wystudzenia.
- Zakiś rzodkiewkiUmyj i wyparz duży słoik. Układaj w nim rzodkiewki, dodaj obrany i pokrojony w kawałki czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Zalej wystudzona solanką. Jeśli masz w domu kiszone ogórki, dodaj 5 łyżek zalewy do słoika z rzodkiewkami. Dzięki temu fermentacja przebiegnie bez niespodzianek. Zadbaj, aby rzodkiewki były zanurzone w płynie.
Jak wykorzystać rzodkiewkę w kuchni?
Rzodkiewka może być jedzona na surowo, w całości, pokrojona na kanapki lub dodana do sałatek. Można rzodkiewkę również kisić, dusić czy piec, podsmażać na maśle i dodawać do jajecznicy czy gotować i podawać jako dodatek do obiadu. Z nasion rzodkiewki hodowane są pełne składników odżywczych kiełki. Młode i zielone listki warto dodać do zup czy do pesto, które będzie idealnym dodatkiem do makaronu. Wreszcie, można rzodkiewki kisić, uzyskując pyszne różowe kuleczki, które zimą będą idealnym wspomnieniem lata.
Czytaj też:
Ogórki w musztardzie – przepis na zdrową i smaczną przekąskęCzytaj też:
Polacy mają kapustę kiszoną, a Koreańczycy kimchi. Poznaj ich właściwości zdrowotne