Kolor jajka zdradza więcej, niż myślisz! Zobacz, jak wpływa na zdrowie i wartości odżywcze

Kolor jajka zdradza więcej, niż myślisz! Zobacz, jak wpływa na zdrowie i wartości odżywcze

Dodano: 
Zakup jajek, zdjęcie ilustracyjne
Zakup jajek, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Canva/Proxima Studio
Jajko jajku nierówne. Nie trzeba o tym nikogo przekonywać, ale czy jego kolor ma wpływ na wartość odżywczą? Odpowiedź nie jest tak oczywista, jak się wydaje.

Jajka dostarczają organizmowi wielu ważnych składników odżywczych. Są źródłem łatwo przyswajalnego białka. Zawierają również kwasy omega-3, mnóstwo mikroelementów (wapń, fosfor, potas, sód, selen, cynk itd.) oraz witamin (A, E, K, D, . B12, B6 etc.). Dzięki temu wspierają pracę organizmu na wielu różnych poziomach. Wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego. Ułatwiają też zrzucanie nadprogramowych kilogramów. Czy jednak wszystkie jajka wykazują tyle cennych wartości? Czy ich kolor ma w tym przypadku jakieś znaczenie? Sprawdź.

Czy kolor jajka wpływa na jego wartość odżywczą?

Kolor jajka ma znaczenie dla jego wartości odżywczej. Nie chodzi jednak o barwę samej skorupki, a żółtka. Im intensywniejszy jego odcień, tym lepiej. Świadczy on bowiem o tym, że jajko zawiera więcej karotenoidów, a dokładniej mówiąc luteiny oraz zeaksantyny. Związki te wywierają pozytywny wpływ na narząd wzroku. Poprawiają widzenie i zmniejszają ryzyko wystąpienia takich chorób jak na przykład zwyrodnienie plamki żółtej. Chronią też przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. Co więcej, wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Neutralizują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia. Niestety intensywny kolor żółtka może również niekiedy świadczyć o tym, że dieta kury była wzbogacana o barwniki. Dlatego najlepszym wyborem będą jajka od kur żywionych w sposób ekologiczny.

Skorupka a wartość odżywcza jajka

Największą popularnością cieszą się jajka brązowe, ale w sklepach można znaleźć również egzemplarze beżowe lub białe. Wiele osób wychodzi z założenia, że produkty z ciemną skorupką są zdrowsze niż te utrzymane w jaśniejszych barwach. Tego typu przekonania nie znajdują potwierdzenia w nauce. Kolor skorupki jajka nie ma wpływu na jego wartość odżywczą. Nie zależy od sposobu hodowli kur ani tego, jak drób jest karmiony. To jedynie kwestia genów. Za barwę jajka odpowiada Protoporfiryna IX. Zwierzęta o ciemniejszym upierzeniu wytwarzają większe ilości tego barwnika. Dlatego też znoszą brązowe jajka. Białe kury nie produkują wskazanego pigmentu, co przekłada się bezpośrednio na kolor skorupki jaj.

Barwa skorupki nie ma znaczenia dla wartości odżywczej jajka, ale jej twardość już tak. O jej wytrzymałości decydują bowiem minerały, takie jak wapń czy fosfor. Jeśli skorupka jest cienka i łatwo ulega pęknięciom, może to oznaczać, że dieta kury, która zniosła dane jajko, była uboga w mikroelementy i niewłaściwie zbilansowana.

Czytaj też:
Polacy nagminnie kupują te jajka, a powinni omijać je szerokim łukiem. Jest ważna przyczyna
Czytaj też:
Takie jajka są najzdrowsze dla seniorów. Zobacz, których powinni bezwzględnie unikać

Opracowała:
Źródło: eatthis.com, WPROST
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl