Pasta do kanapek z przepisu mojej mamy zasmakuje każdemu. Zrobisz ją w 10 minut

Pasta do kanapek z przepisu mojej mamy zasmakuje każdemu. Zrobisz ją w 10 minut

Dodano: 
Kanapki na talerzu
Kanapki na talerzu Źródło: Freepik
Jeśli znudziły ci się już klasyczne dodatki do kanapek, to koniecznie spróbuj kremowej i pysznej pasty. Zrobisz ją z kilku składników, które zapewne masz w swojej kuchni. 

Pasty kanapkowe to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych dodatków do chleba, takich jak ser czy szynka. Są one bogate w białko, witaminy i minerały, w zależności od składników, które wybierzemy. Przygotowanie past kanapkowych jest bardzo proste i szybkie, a do tego możemy zrobić je z najróżniejszych produktów, dzięki czemu nie znudzą nam się od razu. Jest to też dobry pomysł na porządki w lodówce. Jeśli macie w niej awokado i jajka – koniecznie przygotujcie z tych składników przepyszne smarowidło. Podane z chrupiącym pieczywem smakuje genialnie.

Jak zrobić pastę z jajek i awokado?

Pasta z jajek i awokado to niezwykle smaczne smarowidło do chleba, które zrobicie w ciągu dosłownie kilkunastu minut. Będzie cudownie smakować ze świeżym chlebkiem lub innym pieczywem. Połączenie poniższych składników tworzy kremową, pożywną pastę, która zaspokaja głód i daje energię na długie godziny.

Przepis: Pasta z jajek i awokado

Ta pasta do kanapek jest pyszna i niezwykle zdrowa

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
114 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/2 awokado
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 płaskie łyżki majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie jajekNajpierw ugotujcie jajka na twardo, a następnie odstawcie do przestygnięcia. Obierzcie je ze skorupki i pokrójcie na mniejsze kawałeczki.
  2. Przygotowanie składnikówObierzcie czosnek i przeciśnijcie go przez praskę. Następnie obierzcie też awokado i podzielcie na mniejsze części.
  3. Mieszanie składnikówPrzełóżcie wszystkie składniki do miseczki, zmieszajcie i rozgniećcie widelcem. Dodajcie przyprawy, majonez i sok z cytryny.

Jeśli macie ochotę na odrobinę kuchennych eksperymentów – dodajcie do takiej pasty żółty ser. Wystarczy, że zetrzecie go na drobnych oczkach tarki i wymieszacie z gotową już pastą. Do takiej pasty możecie dodać też swoje ulubione przyprawy, a nawet kawałki warzyw. W ten sposób takie smarowidło będzie jeszcze smaczniejsze i zdrowsze.

Jajka i awokado – idealny pomysł na śniadanie

Pasta z jajek i awokado to połączenie składników o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Awokado jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają zdrowie serca, obniżając poziom „złego” cholesterolu. Dodatkowo awokado zawiera potas, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Jajka z kolei są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które wspomaga budowę mięśni i regenerację tkanek. Zawierają także witaminy z grupy B, witaminę D oraz minerały, takie jak żelazo, które wspiera odporność organizmu. Połączenie tych składników wspiera prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

Czytaj też:
Fit gofry z płatkami owsianymi to moje odkrycie. Możesz zajadać się nimi nawet na diecie
Czytaj też:
Zamiast owsianki zajadam się teraz pyszną ryżanką. Jest lekkostrawna i bez glutenu

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl