Grecy piją tę herbatę litrami i rzadziej chorują na alzheimera. Poleca ją znany lekarz

Grecy piją tę herbatę litrami i rzadziej chorują na alzheimera. Poleca ją znany lekarz

Dodano: 
Napar w szklance
Napar w szklance Źródło: Pixabay / Couleur
Jak zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera? Grecy znaleźli odpowiedź na to pytanie. Kluczem do sukcesu okazuje się między innymi herbata na bazie znanej, choć niedocenianej rośliny.

Jak wskazuje lekarz Marek Skoczylas, dobrym „orężem” w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi może okazać się gojnik, określany również jako szałwia libańska lub grecka herbata górska. To roślina z rodziny jasnotowatych. Cieszy się dużą popularnością zwłaszcza w krajach śródziemnomorskich, między innymi w Grecji. Jej łacińska nazwa „sideritis” wywodzi się od greckiego słowa „sideros”, które znaczy żelazo. Napar z gojnika serwowano żołnierzom wyruszającym na wojnę i tym, którzy zostali poszkodowani w walce. Napój wzmacnia bowiem odporność, ułatwia regenerację organizmu i przyspiesza gojenie ran. Działa też przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Zmniejsza ryzyko zakażeń. Łagodzi stany zapalne tkanek. Na tym jednak lista jego zalet się nie kończy. Sprawdź, co jeszcze potrafi gojnik.

Herbata z gojnika a choroba Alzheimera

Jednym z mechanizmów odpowiedzialnych za rozwój schorzeń neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera jest zmniejszony poziom tlenu w żyłach mózgowych. Tymczasem gojnik – jak wyjaśnia Marek Skoczylas – powoduje, że czerwone krwinki transportują więcej tlenu do tkanek. „Natomiast to z kolei, wedle opinii naukowców hamuje postęp choroby Alzheimera” – dodaje ekspert. Przeprowadzone badania dowodzą, że grecka herbata górska zwiększa nasycenie tlenem w korze przedczołowej mózgu. Dlatego spowalnia rozwój schorzeń neurodegeneracyjnych. Może też odegrać istotną rolę w ich profilaktyce.

Jak zrobić herbatę z gojnika?

Wsyp łyżeczkę suszu do filiżanki lub szklanki i zalej wrzącą wodą. Następnie przykryj naczynie (na przykład za pomocą małego talerzyka) i zaparzaj napój przez 10-15 napój. Poem przecedź go i usuń tak zwane fusy. Nie wyrzucaj ich jednak. Tę samą porcję suszu możesz bowiem wykorzystać dwukrotnie. Jeśli chcesz „dopraw” herbatę odrobiną naturalnego miodu lub soku z cytryny. Susz z gojnika możesz kupić w sklepach internetowych lub stacjonarnych ze zdrową żywnością. Paczka kosztuje od 7 do 50 złotych w zależności od punktu sprzedaży oraz pojemności opakowania.

Co jeszcze chroni przed alzheimerem?

Warto podkreślić, że picie herbaty z gojnika jest tylko jednym z czynników chroniących przed wystąpieniem choroby Alzheimera i spowalniających jej rozwój. Ważną rolę w profilaktyce tego schorzenia odgrywają również takie kwestie jak na przykład aktywność poznawcza i fizyczna, stosowanie diety bogatej w witaminy oraz mikroelementy, unikanie palenia tytoniu i picia alkoholu, normalizacja ciśnienia tętniczego krwi oraz dbałość o zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Czytaj też:
Prosty dodatek zamienia kawę w „turbospalacz” tłuszczu. Wystarczą dwie sztuki
Czytaj też:
Koreanki piją tę herbatę litrami. Opóźnia starzenie, oczyszcza organizm i wzmacnia serce

Opracowała:
Źródło: Marek Skoczylas TV/Youtube
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl