Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Powinno dobrze smakować i dostarczać energii. W praktyce bywa jednak różnie. Często jego spożycie daje odwrotny efekt od zamierzonego – pozbawia sił, powoduje senność i zmęczenie. Wszystko przez błąd, który nieświadomie popełnia bardzo wielu Polaków. Spora część osób zaczyna dzień od posiłków, które mają znikomą wartość i negatywnie wpływają na zdrowie, choć na pierwszy rzut oka wyglądają zdrowo i pożywnie. Zwróciła na to uwagę dietetyczka Karolina Dobrowolska-Zrałka. Sprawdź, czego lepiej nigdy nie jeść na śniadanie i czym prędzej zweryfikuj swoją dietę.
Takich śniadań lepiej nigdy nie jedz!
Na liście „zakazanych” śniadań stworzonej przez specjalistkę pierwsze miejsce zajmują słodkie płatki z mlekiem. „To bomba atomowa cukru z dodatkiem witamin i minerałów, które niczemu nie służą” – podkreśla ekspertka. Jedynie sztucznie „podbijają” Nutri-Score, czyli system oceny wartości odżywczej produktów spożywczych. Nie mają natomiast realnego wpływu na poprawę funkcjonowania organizmu. Taki posiłek zapewnia tylko chwilowe pobudzenie. Gdy efekt „skoku” energii mija, pojawia się zmęczenie, a wraz z nim zaburzenia koncentracji i trudności w wykonywaniu codziennych zadań. Drugie odradzane śniadanie to popularna sklepowa granola z miodem i owocami
Zasadniczo jest to cukier i syrop glukozowo-fruktozowy [...] Spowoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. A to sprawi, że będziesz się przejadać, czuć zmęczenie przez cały dzień – podkreśla dietetyczka w opublikowanym nagraniu.
Kolejne niepolecane śniadanie składa się z chrupkiego pieczywa typu wasa, warzyw i soku pomarańczowego. Taki zestaw dostarcza głównie cukrów prostych. Ich nadmiar w diecie nierzadko prowadzi do zaburzeń gospodarki lipidowej oraz węglowodanowej. „To idealna kombinacja do rozwoju problemów z cholesterolem, cukrzycą i insulinoopornością” – ostrzega Karolina Dobrowolska-Zrałka.
Jak powinno wyglądać dobrze zbilansowane śniadanie?
Właściwie zbilansowane śniadanie powinno dostarczać organizmowi złożonych węglowodanów, białek, „zdrowych” tłuszczów oraz błonnika. Dobrym wyborem będzie na przykład owsianka ze skyrem, orzechami, siemieniem lnianym i owocami. Taki posiłek nie tylko świetnie smakuje, ale też dostarcza energii i syci na długi czas. Dzięki temu zmniejsza ryzyko podjadania między posiłkami i przyjmowania zbyt dużej liczby kalorii. To ważne zwłaszcza dla tych osób, którym zależy na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów.
Czytaj też:
Skyr, kvarg czy jogurt naturalny? Dietetyczka mówi jasno: ten wybór ma największy sensCzytaj też:
Nie masz czasu na gotowanie? Te 3 nowości z Żabki ratują figurę i smakują lepiej, niż myślisz