Zaburzenia autoimmunologiczne występują, gdy układ odpornościowy błędnie atakuje i niszczy zdrowe tkanki. Na przykład w stwardnieniu rozsianym – najczęstszej chorobie zapalnej ośrodkowego układu nerwowego – osłonka mielinowa chroniąca komórki nerwowe w mózgu i rdzeniu kręgowym jest atakowana przez układ odpornościowy. Późniejsze uszkodzenie utrudnia przekazywanie wiadomości do i z mózgu, powodując stopniowe pogarszanie się objawów, takich jak drętwienie, osłabienie mięśni, problemy z koordynacją i równowagą oraz pogorszenie funkcji poznawczych. Obecnie nie ma terapii, które znacznie spowolniłyby lub zatrzymały stwardnienie rozsiane bez znacznego zwiększenia ryzyka infekcji lub raka.
Żywienie a choroby autoimmunologiczne
Zgodnie z ustaleniami opublikowanymi w Cell, znaczne obniżenie poziomu aminokwasów metioniny w diecie może spowolnić początek i postęp chorób zapalnych i autoimmunologicznych, takich jak stwardnienie rozsiane, u osób wysokiego ryzyka.
Podczas gdy wiele typów komórek w organizmie produkuje metioninę, komórki odpornościowe odpowiedzialne za reagowanie na zagrożenia, takie jak patogeny, nie. Zamiast tego metionina, która napędza te wyspecjalizowane komórki, zwane komórkami T, musi zostać spożyta poprzez spożycie żywności. Chociaż metionina znajduje się w większości produktów spożywczych, produkty zwierzęce, takie jak mięso i jaja, zawierają szczególnie wysoki poziom.
„Metionina ma kluczowe znaczenie dla zdrowego układu odpornościowego. Nasze wyniki sugerują, że u osób predysponowanych do chorób zapalnych i autoimmunologicznych, takich jak stwardnienie rozsiane, zmniejszenie spożycia metioniny może faktycznie tłumić komórki odpornościowe powodujące choroby, prowadząc do lepszych wyników”, powiedział dr Russell Jones. RE. , starszy autor badania i lider programu grupy ds. programowania metabolicznego i żywieniowego Instytutu Van Andela. „Odkrycia te stanowią dalszą podstawę interwencji dietetycznych jako przyszłych metod leczenia tych zaburzeń”.
Czytaj też:
Dieta przeciwzapalna – uniwersalne wskazówki