Idealnie, jeśli masz czas na przygotowanie zdrowego i smacznego posiłku. Jak podkreślają specjaliści, w zdrowej diecie zawsze warto dążyć do tego, aby większość posiłków przygotowywać w domu. Ale nie zawsze jest to możliwe. Co zrobić w takiej sytuacji?
Zdrowe śniadanie na szybko
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej opublikowało krótki poradnik żywieniowy dla zabieganych. Monika Kaczorek, dietetyk Centrum Dietetycznego Online NCEZ podpowiada w nim także, co zrobić, jeśli nie udało ci się przygotować śniadania w domu. – Wstąp do sklepu i korzystaj z wartościowych gotowych przekąsek, które nie wymagają dodatkowego przygotowania – radzi specjalistka. I wymienia konkretne produkty:
- Warzywa: marchew, papryka, pomidorki koktajlowe, rzodkiewki, ogórki, seler naciowy.
- Owoce: świeże, mrożone, suszone.
- Orzechy i nasiona: włoskie, laskowe, migdały, słonecznik, dynia.
- Produkty mleczne w małych opakowaniach: kefir, maślanka, jogurt, serek granulowany naturalny.
- Batony typu raw na bazie suszonych owoców.
– Przykładowe 2 śniadanie na szybko z gotowych produktów dostępnych w sklepie: opakowanie pomidorków koktajlowych plus serek granulowany naturalny, bułka grahamka i garść mieszanki orzechów, pestek i nasion – podaje Monika Kaczorek.
Najlepsze posiłki przygotujesz w domu
Dietetyczka podkreśla jednak, aby mimo wszystko starać się planować posiłki tak, aby większość móc przygotować w domu. – Samodzielne przyrządzanie posiłków może mieć wpływ na lepszą jakość sposobu żywienia. Jednak odpowiednia organizacja posiłków wydaje się być czasochłonna. Warto zacząć więc od przemyślenia ile czasu dziennie jest się w stanie przeznaczyć na gotowanie. To bardzo ważny krok – należy przy tym rozważyć swoje umiejętności. Praktyka czyni mistrza – im więcej potraw zaczniesz przygotowywać samodzielnie, tym bardziej udoskonalisz swoje umiejętności, a tym samym nauczysz się sprawnie przyrządzać i planować posiłki – uważa Monika Kaczorek.
Czytaj też:
Schudłeś po COVID-19? Prof. Ewa Stachowska: To nie jest powód do radości
Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej – mgr Monika Kaczorek