O konieczności jedzenia warzyw i owoców przypomina serwis pacjencki pacjent.gov.pl. I podaje jednocześnie konkretne przykłady dotyczące wprowadzania zdrowych produktów do codziennych posiłków. Dlaczego jest konieczne? „Nasz organizm nie potrafi magazynować niektórych związków zawartych w warzywach i owocach (np. witaminy C). Dlatego jedz warzywa i owoce kilka razy w ciągu dnia. Tylko wtedy Twój organizm będzie mógł korzystać z zawartych w nich cennych składników przez cały dzień. A dzięki temu będziesz mieć ochronę przed chorobami” – tłumaczą eksperci
Ile to jest porcja warzyw?
Aby zapewnić sobie zdrowie, trzeba zjadać codziennie co najmniej 400–500 g warzyw i owoców, rozdzielonych na minimum 5 porcji. Przykłady porcji:
- średniej wielości owoc (np. jabłko) lub kilka mniejszych sztuk (np. truskawki, czereśnie),
- średniej wielości warzywo (np. marchewka),
- około pół szklanki surówki lub sałatki,
- szklanka soku.
Jak to wprowadzić w całodniowy jadłospis? Na przykład:
- śniadanie – szklanka soku,
- drugie śniadanie – jabłko i jogurt,
- obiad – duża porcja gotowanych warzyw,
- podwieczorek – miseczka sałatki owocowej,
- kolacja – porcja surówki lub sałatki do kanapek.
Większość zalecanych porcji powinny stanowić warzywa. Odpowiednią proporcję warzyw do owoców to 3/4 do 1/4. Spożywaj w postaci surowej przynajmniej połowę dziennej ilości warzyw i owoców.
Po jakie warzywa i owoce najlepiej sięgać?
Im większa różnorodność zjadanych owoców i warzyw, tym więcej potrzebnych składników otrzyma organizm. Zastosuj prostą zasadę, by zwiększyć tę różnorodność – codziennie jedz warzywa i owoce ze wszystkich grup kolorystycznych:
- fioletowe – np. bakłażan, śliwki, borówki,
- zielone – np. brokuł, brukselka, kiwi,
- czerwone – np. papryka, pomidor, truskawki,
- pomarańczowe – np. marchew, dynia, pomarańcze,
- białe – np. cebula, czosnek, jabłko, gruszka.
Czytaj też:
Placki z cukinii: 3 proste przepisy na zdrowy, wakacyjny obiad