Jedz 5 porcji warzyw i owoców dziennie – mówią dietetycy. Co to oznacza w praktyce?

Jedz 5 porcji warzyw i owoców dziennie – mówią dietetycy. Co to oznacza w praktyce?

Dodano: 
Owoce i warzywa.
Owoce i warzywa. Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
Dietetycy zgodnie powtarzają, że każdego dnia należy jeść minimum 5 porcji warzyw i owoców. Ile to jest jedna porcja? I po jakie warzywa i owoce najlepiej sięgać?

O konieczności jedzenia warzyw i owoców przypomina serwis pacjencki pacjent.gov.pl. I podaje jednocześnie konkretne przykłady dotyczące wprowadzania zdrowych produktów do codziennych posiłków. Dlaczego jest konieczne? „Nasz organizm nie potrafi magazynować niektórych związków zawartych w warzywach i owocach (np. witaminy C). Dlatego jedz warzywa i owoce kilka razy w ciągu dnia. Tylko wtedy Twój organizm będzie mógł korzystać z zawartych w nich cennych składników przez cały dzień. A dzięki temu będziesz mieć ochronę przed chorobami” – tłumaczą eksperci

Ile to jest porcja warzyw?

Aby zapewnić sobie zdrowie, trzeba zjadać codziennie co najmniej 400–500 g warzyw i owoców, rozdzielonych na minimum 5 porcji. Przykłady porcji:

  • średniej wielości owoc (np. jabłko) lub kilka mniejszych sztuk (np. truskawki, czereśnie),
  • średniej wielości warzywo (np. marchewka),
  • około pół szklanki surówki lub sałatki,
  • szklanka soku.

Jak to wprowadzić w całodniowy jadłospis? Na przykład:

  • śniadanie – szklanka soku,
  • drugie śniadanie – jabłko i jogurt,
  • obiad – duża porcja gotowanych warzyw,
  • podwieczorek – miseczka sałatki owocowej,
  • kolacja – porcja surówki lub sałatki do kanapek.

Większość zalecanych porcji powinny stanowić warzywa. Odpowiednią proporcję warzyw do owoców to 3/4 do 1/4. Spożywaj w postaci surowej przynajmniej połowę dziennej ilości warzyw i owoców.

Po jakie warzywa i owoce najlepiej sięgać?

Im większa różnorodność zjadanych owoców i warzyw, tym więcej potrzebnych składników otrzyma organizm. Zastosuj prostą zasadę, by zwiększyć tę różnorodność – codziennie jedz warzywa i owoce ze wszystkich grup kolorystycznych:

  • fioletowe – np. bakłażan, śliwki, borówki,
  • zielone – np. brokuł, brukselka, kiwi,
  • czerwone – np. papryka, pomidor, truskawki,
  • pomarańczowe – np. marchew, dynia, pomarańcze,
  • białe – np. cebula, czosnek, jabłko, gruszka.

Czytaj też:
Placki z cukinii: 3 proste przepisy na zdrowy, wakacyjny obiad