Jedząc uważniej, zjesz mniej. 5 trików, które ci w tym pomogą

Jedząc uważniej, zjesz mniej. 5 trików, które ci w tym pomogą

Dodano: 
Widelce
WidelceŹródło:Unsplash / Ursula Spaulding
Nie tylko odchudzanie zaczyna się w głowie. Zdrowe żywienie także. Pierwszym krokiem do osiągnięcia sukcesu powinno być ćwiczenie uważnego spożywania posiłków. Bo ważne jest także to, jak jesz. Podpowiadamy, w jaki sposób ćwiczyć uważność, która pomaga zachować zdrowie i sprzyja utracie masy ciała.

Odłóż telefon, wyłącz telewizor
Badanie opublikowane w "Journal of Experimental Social Psychology" wykazało, że ludzie, którzy zabierają swoje telefony do stołu, używają ich przez około 11 procent posiłku. Ponadto ci, którzy korzystali z telefonów podczas posiłku, oceniali posiłek jako mniej przyjemny i byli rozproszeni podczas jedzenia. Rozproszone jedzenie = bezmyślne jedzenie. W czasie posiłku zdecydowanie lepiej skupić się na tym, jak smakuje, z jakich produktów się składa, jaką ma konsystencję. To nie tylko pozwala cieszyć się posiłkiem i celebrować go, ale także daje naszemu żołądkowi i mózgowi czas na komunikację. Kiedy dotrze do ciebie, że jesteś już syty, skończysz posiłek. Kiedy jemy nieuważnie, możemy zjeść za dużo. Co więcej, pod koniec dnia (a często nawet już po kilku godzinach) nie pamiętamy, co jedliśmy i znów po coś sięgamy.

Zadbaj o zdrowy sen
Badanie opublikowane w czasopiśmie "Sleep" wykazało, że ludzie, którzy nie spali zalecanych siedmiu do ośmiu godzin na noc, byli bardziej narażeni na przyrost masy ciała. To, ile snu potrzebujesz, jest kwestią indywidualną. Jednak niedobór już jednej godziny może sprzyjać podjadaniu, sięganiu po niezdrowe produkty, a także osłabiać koncentrację w ciągu dnia. Chroniczny niedobór snu rozregulowuje metabolizm i gospodarkę hormonalną.

Usiądź
Brzmi dość prosto, ale zastanów się, jak często jesz przed lodówką lub w drodze. Jedzenie w biegu nie jest ani zdrowe, ani korzystne dla naszej psychiki czy figury. Spożywanie posiłku w spokoju jest ważnym elementem zdrowego stylu życia i troski o swój organizm. Świetnie, gdyby udało się większość posiłków spożywać przy stole wspólnie z rodziną. To naprawdę pomaga zacieśnić więzy.

Jedz na czerwonym talerzu
Badania pokazują, że stosowanie czerwonych talerzy może prowadzić do spożycia mniejszej ilości jedzenia. Naukowcy sugerują, że mózg ma tendencję do kojarzenia czerwieni z sygnałami stopu i innymi stworzonymi przez człowieka ostrzeżeniami, nakazującymi ciału zaprzestanie konsumpcji. Czerwony kojarzy nam się z niebezpieczeństwem, więc warto używać talerzy w tym kolorze szczególnie podczas jedzenia niezdrowych produktów. A nuż faktycznie zjemy mniej?

Użyj swojej niedominującej ręki
Jesteś praworęczny? Spróbuj zjeść zupę lewą ręką. Będzie przy tym sporo zabawy i śmiechu, ale z całą pewnością zjesz swój posiłek wolniej i w skupieniu. To prosty trik, który uczy wolniejszej konsumpcji.
Czytaj też:
Jak odzwyczaić się od słodyczy?