Dlaczego niektórzy ludzie mogą jeść tyle, ile chcą i nadal są szczupli? Naukowcy znaleźli odpowiedź

Dlaczego niektórzy ludzie mogą jeść tyle, ile chcą i nadal są szczupli? Naukowcy znaleźli odpowiedź

Dodano: 
Szczupła sylwetka
Szczupła sylwetka Źródło: Pixabay / JackThanantorn
Naukowiec z UBC identyfikuje gen kontrolujący szczupłość. Czy to oznacza, że w przypadku niektórych odchudzanie to jak walka z wiatrakami?

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Cell, dyrektor Instytutu Nauk Przyrodniczych dr Josef Penninger oraz zespół naukowców donieśli o swoim odkryciu – gen o nazwie ALK (kinaza chłoniaka anaplastycznego) odgrywa rolę w przeciwdziałaniu przybieraniu na wadze.

„Wszyscy znamy tych ludzi, którzy mogą jeść, co chcą, nie ćwiczą, ale po prostu nie przybierają na wadze. Stanowią około jednego procent populacji” – mówi starszy autor Penninger, profesor w dziale genetyki medycznej.

„Chcieliśmy zrozumieć, dlaczego” – dodaje Penninger. „Większość badaczy analizuje otyłość i genetykę otyłości. Właśnie ją odwróciliśmy i badaliśmy szczupłość, rozpoczynając w ten sposób nową dziedzinę badań”.

Gen kontrolujący szczupłość

Korzystając z danych z biobanków z Estonii, zespół Penningera, w tym badacze ze Szwajcarii, Austrii i Australii, porównał skład genetyczny i profile kliniczne 47 102 zdrowych, szczupłych i normalnej masy ciała osób w wieku 20-44 lata. Wśród odmian genetycznych zespół odkrył w cienkiej grupie mutację genu ALK.

Rola ALK w fizjologii człowieka jest w dużej mierze niejasna. Gen jest znany z tego, że często mutuje się w kilku typach raka i został zidentyfikowany jako czynnik napędzający rozwój nowotworu. „Nasza praca ujawnia, że ​​ALK działa w mózgu, gdzie reguluje metabolizm poprzez integrację i kontrolę wydatkowania energii”, mówi Michael Orthofer, główny autor badania i doktor habilitowany w Instytucie Biologii Molekularnej w Wiedniu.

Kiedy zespół Penningera usunął gen ALK u much i myszy, oba były odporne na otyłość wywołaną dietą. Pomimo stosowania tej samej diety i tego samego poziomu aktywności, myszy bez ALK ważyły ​​mniej i miały mniej tkanki tłuszczowej.

Zespół skupi się następnie na zrozumieniu, w jaki sposób neurony wyrażające ALK regulują mózg na poziomie molekularnym, i ustaleniu, w jaki sposób ALK równoważy metabolizm w celu promowania szczupłości. Istotne będzie również sprawdzenie wyników w dodatkowych, bardziej zróżnicowanych badaniach populacji ludzkiej.

Czytaj też:
5 witamin i minerałów, które poprawią metabolizm i pozwolą ci schudnąć

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: EurekAlert
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl