Podczas procesu odchudzania często pojawia się pokusa sięgnięcia po niezdrowe przekąski. Jest to całkowicie naturalna reakcja organizmu, jednak ważne jest też, by ograniczyć w tym czasie jedzenie wysokokalorycznych smakołyków. Zamiast tego możecie samodzielnie przygotować dietetyczne desery. Jesteśmy pewni, że zachwyci was fit tiramisu czy napoleonka oraz podobne słodkości w wersji dietetycznej. Ale to nie wszystko – pysznym smakołykiem jest również kisiel z siemienia lnianego.
Jak zrobić kisiel z siemienia lnianego? Przepis
Kisiel z siemienia lnianego to świetna alternatywa dla kalorycznych słodyczy z dużą ilością cukru. Zrobicie go z zaledwie kilku składników. Główną rolę w tym deserze odgrywa siemię lniane, które jest wskazane dla osób na diecie odchudzającej.
Przepis: Kisiel z siemienia lnianego
Kisiel z siemienia lnianego to pyszny deser. Mogą go jeść nawet te osoby, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 2-3 łyżki siemienia lnianego (użyjcie niezmielonych ziarenek)
- szklanka wody
- garść ulubionych owoców
- zdrowy słodzik: ksylitol, syrop klonowy lub miód
Sposób przygotowania
- Przygotujcie owoceNajpierw dokładnie umyjcie owoce. Następnie pokrójcie je na mniejsze części i zmiksujcie tak, by miały gładką i jednolitą konsystencję.
- Połączcie siemię lniane i wodęPrzelejcie wodę do rondelka i dodajcie do niego siemię lniane. Gotujcie całość przez około 10 minut, cały czas mieszając. Później dodajcie zmiksowane owoce i ewentualny słodzik.
- Podgrzejcie całośćPo dodaniu owoców podgrzejcie jeszcze przez chwilę kisiel. Na koniec możecie ozdobić go też swoimi ulubionymi dodatkami, na przykład suszonymi owocami.
Poza przyrządzeniem kisielu możecie je też wykorzystać w inny sposób. Jednym z nich jest picie siemienia lnianego. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie siemianki, czyli smacznego zamiennika owsianki.
Dlaczego siemię lniane jest wskazane podczas odchudzania?
Siemię lniane jest uważane z produkt pomocny w odchudzaniu z kilku powodów. Jednym z nich jest duża zawartość błonnika, który pomaga w utrzymaniu uczucia sytości przez dłuższy czas, a to z kolei przekłada się na zmniejszenie apetytu i skłonności do podjadania. Dodatkowo dzięki spożywaniu siemienia lnianego można uniknąć nagłych wzrostów i spadków cukru, co może zmniejszyć ochotę na słodycze i niezdrowe przekąski. Wspiera też zdrowie jelit i reguluje trawienie.
Jeśli jednak wzbogacacie swoją dietę o siemię lniane, musicie pamiętać o tym, by zwiększyć ilość wypijanej wody w ciągu dnia (ponieważ zawiera ono dużo błonnika, który może absorbować wodę). Jeśli nie zastosujecie tej zasady – możecie się szybko odwodnić, a to z kolei jest niebezpieczne dla zdrowia. Siemię lniane jest też świetnym źródłem białka – stanowi ono około 20-30 procent jego składu. Jest też bogate w witaminy i minerały, dzięki czemu wspiera zdrowie całego naszego organizmu.
Jak jeszcze można wykorzystać siemię lniane?
Siemię lniane można wykorzystać na wiele sposobów. Możecie użyć go jako dodatku do jogurtu lub owsianki – dodanie łyżeczki czy dwóch siemienia lnianego do porannej potrawy zwiększy zawartość błonnika i kwasów omega-3. Świetnie sprawdzi się też jako składnik sałatek lub dodatek do smoothie. Siemię lniane będzie też odpowiednie jako dodatek do zup lub różnego rodzaju potraw z warzywami. To łatwy sposób, by wzbogacić potrawę o dodatkowe składniki odżywcze.
Czytaj też:
Suszone śliwki to prawdziwy mocarz odchudzający. Ważna jest jedna zasadaCzytaj też:
Pijcie regularnie ten napar, a pożegnacie się z boczkami. Szybko poczujecie się lżej, ale to nie koniec