Fit placuszki daktylowe to najlepsze, co jadłam na diecie. Słodkie jak marzenie, a nie tuczą

Fit placuszki daktylowe to najlepsze, co jadłam na diecie. Słodkie jak marzenie, a nie tuczą

Dodano: 
Placki z daktyli
Placki z daktyli Źródło:freepik/ autor: fahrwasser
Placki z daktyli to idealna propozycja na dietetyczne śniadanie. Ich przygotowanie zajmie jedynie kilkanaście minut. Gwarantujemy, że ich puszystość i czekoladowy posmak sprawi, że zakocha się w nich każdy.

Posiłki podczas odchudzania mogą być zarówno zdrowe, jak i niezwykle smaczne. Doskonałym tego przykładem są placki owsiane, czyli świetna alternatywa dla klasycznej owsianki. Koniecznie spróbujcie też muffinek owsianych – przygotujecie je dosłownie w ciągu kilku minut, a resztę zrobi za was piekarnik. Na fit śniadania lub kolacje dobrze sprawdzą się również różnego rodzaju sałatki, ale także koktajle z warzyw i owoców. Jeśli jesteście miłośnikami słodkich smaków – przygotujcie placuszki daktylowe.

Jak zrobić fit placki daktylowe? Prosty przepis

Placki daktylowe to doskonały wybór dla tych, którzy mają ochotę na połączenie wyrazistego smaku daktyli z przyjemną konsystencją placków. Takie placki daktylowe możecie modyfikować na różne sposoby, zależnie od swoich upodobań, dodając do ciasta orzechy, wiórki kokosowe czy cynamon. Dobrze sprawdzą się jako smaczne i lekkie śniadanie, ale śmiało możecie podawać je również jako deser.

Przepis: Placki daktylowe

Placki z daktyli to słodka propozycja śniadania. Są naprawdę proste w przygotowaniu, a smakują obłędnie.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 jajka
  • 120 g mąki orkiszowej
  • 120 g suszonych daktyli
  • 2-3 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Moczenie daktyliNajpierw należy zalać daktyle ciepłą wodą i namoczyć je przez około 30 minut. W tym czasie powinny odpowiednio nasiąknąć wodą i zmięknąć.
  2. Mieszanie składnikówDo miski trzeba wbić 2 jajka, dodać 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, a także mąkę i płatki owsiane oraz daktyle pokrojone w kostkę. Całość trzeba wymieszać, by powstała gęsta masa.
  3. Smażenie plackówNa rozgrzaną patelnię trzeba nakładać po 1 łyżce masy i smażyć na średnim ogniu przez około 2 minuty z obu stron.

Daktyle jako odchudzający składnik placków

Daktyle (owoce daktylowca) posiadają liczne właściwości zdrowotne, ich jedzenie może również pomóc w procesie odchudzania. Są one produktem zawierającym dużą ilość błonnika pokarmowego, który jest niezwykle istotnym elementem codziennej diety. Wzmaga on uczucie sytości po posiłku, co z kolei chroni nas przed sięganiem po wysokokaloryczne przekąski, które mogą być zgubne dla naszego odchudzania. Wspomaga on również pracę całego układu pokarmowego, a także wpływa na prawidłowy rytm wypróżnień.

Dodatkowo daktyle są bogatym źródłem cukrów, dlatego smakołyki z ich dodatkiem mogą być świetnym zamiennikiem klasycznych słodyczy. Wykorzystując daktyle, nie tylko nadacie potrawie słodkiego smaku, ale też dostarczycie do organizmu wielu niezbędnych substancji odżywczych. Pamiętajcie jednak, by nie wpaść w „pułapkę zdrowej przekąski”. Jeśli nie będziecie przestrzegać zasad zdrowego umiaru – spożywając daktyle możecie dostarczyć do organizmu zbyt dużo kalorii i wyjść z deficytu kalorycznego. W 100 g suszonych daktyli znajduje się 278 kcl.

Jakiego rodzaju mąki użyć do dietetycznych placuszków?

Skuteczność procesu odchudzania zależy od wielu czynników, takich jak między innymi dieta, aktywność fizyczna i styl życia. Podczas przygotowywania dietetycznych placuszków z daktyli warto zwrócić uwagę też na produkty, jakie wybieracie (między innymi mąkę). Dobrze sprawdzi się mąka orkiszowa, wytwarzana z ziaren orkiszu, która zawiera białko (jego podaż jest niezwykle ważna w walce z nadprogramowymi kilogramami). Orkisz z powodzeniem może zastąpić typową pszenicę. Taka mąka ma również przyjemny, orzechowy smak, który będzie doskonale komponować się z placuszkami. Dodatkowo mąka orkiszowa zawiera błonnik pokarmowy ułatwiający odchudzanie. Ma też niższy indeks glikemiczny, przez co jest łatwiejsza do strawienia i nie powoduje nagłych wahań poziomu cukru we krwi.

Możecie również wykorzystać mąkę owsianą, czyli zmielone płatki owsiane. Taka mąka zawiera dużo błonnika, dlatego korzystnie wpływa na pracę jelit. Pomaga on utrzymać prawidłową wagę, dostarcza do organizmu tez witaminy i mikroelementy.

Czytaj też:
Dodałam ten składnik do faworków. Jaki był efekt? Nieziemsko pyszne to za mało powiedziane
Czytaj też:
Fit zapiekanka nie musi być nudna. Koleżanka poddała mi pomysł na smaczny i zdrowy obiad

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl