Płatki owsiane mają dobroczynne działanie dla naszego organizmu. Zazwyczaj jednak jemy je w postaci owsianki. Owszem, jest ona smaczna, pożywna, idealnie sprawdza się na śniadanie i można przygotować ją w naprawdę wielu odsłonach, jednak warto czasem spróbować też czegoś innego. Co powiecie na płatki owsiane na obiad? Choć brzmi dziwnie, to bez trudu możecie przygotować z nich przepyszne kotlety.
Jak zrobić kotlety z płatków owsianych? Dietetyczny przepis
Kotlety z płatków owsianych będą naprawdę pożywnym i zdrowym posiłkiem, który idealnie sprawdzi się dla osób walczących z nadprogramowymi kilogramami. Są bardzo proste w przygotowaniu, a do tego obłędnie smakują. Ważnym składnikiem, poza płatkami owsianymi, jest w nich również kasza, jednak nie należy dodawać jej zbyt dużo.
Przepis: Kotlety z płatków owsianych
Te kotlety smakują równie smacznie jak klasyczna wersja, ale są znacznie mniej kaloryczne.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
- 200 g płatków owsianych
- 1 cebula
- 2 jajka
- 40 g bułki tartej
- 50 ml oleju rzepakowego
- 20 g kaszy manny
- sól
- pieprz
- majeranek
- papryka słodka
- czosnek granulowany
Sposób przygotowania
- GotowanieNajpierw ugotujcie płatki owsiane w 200 ml wody. Zróbcie to zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinny one wchłonąć całą wodę, a ich konsystencja musi być gęsta.
- SmażeniePokrójcie cebulę w drobną kostkę, a następnie podsmażcie ją lekko na oleju, tak by nabrała złotej barwy.
- MieszanieWymieszajcie ze sobą ugotowane płatki owsiane, cebulę, jajka, kaszę mannę oraz przyprawy. Róbcie to do momentu, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Następnie uformujcie płaskie kotleciki i obtoczcie je w bułce tartej. Na koniec musicie już tylko usmażyć kotlety.
Dlaczego kotlety z płatków owsianych pomogą schudnąć?
Jednym z podstawowych składników tych kotletów są płatki owsiane – prawdziwy „mocarz odchudzania”. Jest to niezwykle korzystny składnik naszej diety, który przynosi wiele dobroczynnych efektów dla organizmu. Są one bogate w błonnik pokarmowy, który pomaga utrzymać zdrowy poziom cholesterolu we krwi, a także reguluje trawienie. Dzięki niemu czujemy się syci przez dłuższy czas. Płatki owsiane zawierają również cenne składniki mineralne takie jak żelazo, magnez czy cynk, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Z kolei kasza manna ma niską zawartość błonnika pokarmowego, dlatego właśnie warto połączyć ją z płatkami owsianymi. Należy jednak pamiętać, że ten rodzaj kaszy jest produktem wysokokalorycznym (ok. 350 kalorii w 100 g suchego produktu). Nie martwcie się jednak – do przygotowania kotletów owsianych musicie użyć jedynie dwóch łyżek tego produktu. Kasza manna jest za to lekkostrawna i bardzo delikatna dla żołądka. Jest również sycąca, dzięki czemu posiłek z jej użyciem będzie pełnowartościowy, a wy nie będziecie sięgać po wysokokaloryczne przekąski.
Co jeszcze można przygotować z płatków owsianych?
Z płatków owsianych można przygotować wiele smacznych i pożywnych potraw. Mogą one posłużyć jako baza do zrobienia owsianki, ale sprawdzą się też jako składnik ciast, muffinek czy placków owsianych, nadając im chrupiącej tekstury i ciekawej nuty smakowej. Można również użyć ich do przygotowania zdrowych naleśników. Ciekawym pomysłem jest także przyrządzenie różnego rodzaju koktajli z płatków owsianych. Możecie samodzielnie zrobić też mleko owsiane. Sprawdźcie jednak, ile płatków owsianych dziennie można jeść, żeby czerpać z nich korzyści.
Czytaj też:
Mój domowy chleb owsiany ma chrupiącą skórkę. Poznaj najprostszy przepis na smaczne i zdrowe pieczywoCzytaj też:
Z płatków owsianych zrobiłam genialny spód do ciasta. Wystarczy zmieszać je z innym składnikiem